Modellezés segíti a légszennyezettség-mérést a Dél-Dunántúlon

A jelenleginél több és részletesebb információkat nyújt Somogy, Baranya, de különösen Pécs légszennyezettségéről azon térinformatikai alapú modellező rendszer, amelyet 2011-től működtet a dél-dunántúli zöldhatóság – közölte a szervezet engedélyezési igazgató-helyettese kedden Pécsett.

Pál Gábor sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a mintegy 250 millió forintos, európai uniós támogatással megvalósuló projekt keretében informatikai rendszerbe foglalják a térség településeinek lakossági, ipari, közlekedési emissziós adatait. Ezeket összevetik a mérőállomások adataival és a domborzati viszonyok, a meteorológiai információk figyelembe vételével negyedéves fűtési, nem fűtési és éves időszakokra vonatkozóan modellezik a légszennyezettséget.

Hozzátette: az eredményeket digitális térképeken jelenítik meg, amelyek amellett, hogy segítik a hatóság munkáját a különböző beruházásokhoz, építkezéséhez szükséges engedélyek kiadásában, a lakosság tájékoztatását is szolgálják.

Pál Gábor magyarázata szerint a szoftverfejlesztést és egyebek mellett a jelenlegi mérőállomások korszerűsítését is magába foglaló beruházásra azért van szükség, mert az országban és a Dél-Dunántúlon is csak a kritikus helyeken vannak monitoring állomások, amelyek a növekvő információigényt már nem tudják kielégíteni.
Megjegyezte: Magyarországon mindössze 50 monitoring állomás működik, így várható, hogy a légszennyezettség-mérést a jövőben más régiókban is modellező rendszer segíti majd.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.