Modern ablakgyártás: innovációk, energiamegtakarítás és kényelem

A felhasználói igények alakulása és a digitalizáció az építőipar több területén, így az ablakgyártás szegmensében is izgalmas innovációkat eredményezett. Nézzük, milyen újdonságokat kínál 2023-ban az ablakipar!


Az elmúlt évek intenzív gazdasági változásai jelentős hatással voltak a fenntarthatóbb, energiahatékonyabb opciók keresésének, azok mindennapi életben történő alkalmazásának szélesebb körben való terjedésére. Nincs ez másként az építőiparban, vagy éppen az építőanyagok gyártása területén sem. Lássuk most ennek egy szegmense, az ablakgyártás kínálta újdonságokat.

Ablakgyártás újfajta megközelítéssel

Korunk fontos szempontjává nőtte ki magát építkezés témakörben az energiahatékonyság és a tudatos alapanyag-használat. Ezt a magára manapság valamit is adó cégek alapvetésként, sőt stratégiai döntési tényezők kezelik, olyan elemként, amely akár a teljes értékláncot lefedi az alapanyag felhasználástól, a beépítés utáni használaton át az újrahasznosíthatóságig. Így van ez a témakör egyik ablakipari úttörője, a GEALAN esetében is, ahol nem csak a gyártási folyamataiban, de a felhasználónak kínált termékeiben is megmutatkozik a fenntarthatóság-központú szemlélet. Ennek köszönhetően a műszakilag strukturáltan fejlesztett, tartós PVC nyílászáró profilok – amellett, hogy mára jelentős arányban készülnek újrahasznosított alapú belső szerkezettel – magas hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal is rendelkeznek. Többkamrás kialakításukkal, illetve az IKD®, azaz intenzív magszigetelésű habtechnológiás megoldásával támogatva az épületek energiafelhasználásának optimális szinten tartását – ezzel hozzájárulva a kapcsolódó költségek csökkentéséhez a felhasználói oldalon is.

Emellett főleg a fogyasztói elvárásokra alapozva szinte minden gyártó egy sor innovatív termék és szolgáltatást is kínál, amelyek egytől-egyig az épületek kiegyensúlyozott energiafelhasználását vagy éppen fenntartható működtetését szolgálják. A GEALAN példáján keresztül mutatjuk most meg, milyen lehetőségeket kínálnak tehát a nyílászárók 2023-ban!

Prémium nyílászáró-profilok: hatékony, szép, okos

A számos innovatív technológia és gyártáshoz alkalmazott környezettudatosabb módszer mellett természetesen maguk a termékek is sokoldalúak, és tovább hordozzák a gazdaságosságot nagyban támogató tulajdonságokat. Mindezt pedig oly’ módon teszik, hogy emellett szépek is. 2023 egyik újdonsága a GEALAN-KONTUR®, amely a keskeny profilméret ellenére, csúcsértékeket ért el hő- és hangszigetelés terén. De mitől lehet még jobb és válhat okossá és hatékonnyá egy ablak?

Szellőztetés okosan, energiahatékonyan, praktikusan

Napjaink egyik nagy kihívása, hogy míg az egyik oldalon a nyílászárók hőszigetelési képessége jelentősen javult a 20-30 évvel ezelőtti standardhoz képest és hatékonyan hozzájárulnak a beltéri hőmérséklet szinten tartásához, addig a belső helyiségek optimális légcseréje minimálisra csökkent. Ezzel párhuzamosan megnőtt a pára-, vagy akár penészképződés veszélye, a beltéri levegő jó minőségének nehezebb szinten tartása. Erre a problémára fókuszálva fejlesztette ki a GEALAN a GEALAN-CAIRE® termékcsaládot, alapul véve a fenti jelenséget. A friss beltéri levegő ugyanis elengedhetetlen a minőségi pihenéshez és az egészség hosszú távon történő megóvásának, azonban kézi szellőztetéssel – főként téli időszakban – az optimális levegőcsere nem biztosítható. A több típusból álló szellőztető termékcsaládnak passzív és aktív rendszerei léteznek. A GEALAN-CAIRE® smart egy aktív, okos és automatizált rendszer, amely hatékonyan támogatja a megfelelő levegőminőség fenntartását a belső helyiségekben. A közvetlenül ablakkeretbe integrálható ventillációs rendszer szenzorok segítségével méri a kül- és beltéri hőmérsékletet és páratartalmat, amelynek az optimálistól történő eltérése esetén automatikusan indítja be az ablaknyitás nélküli szellőztetést. Ennek segítségével a beltéri levegő friss marad, a hőmérséklet csökkenése vagy éppen emelkedése nélkül, ennek következtében a hűtési-fűtési költségek sem szöknek a magasba. A GEALAN-CAIRE® további hasznos tulajdonsága ugyanakkor okosotthon-kompatibilitása, amelynek köszönhetően programozható, vagy akár távolról is irányítható a légcsere, így a helyiség használatához friss és komfortos környezet teremt.

A tartósság, mint a fenntarthatóság egy aspektusa

Mindamellett, hogy a modern ablakipari termékpaletta számos különböző megjelenésű, ugyanakkor magas műszaki hatékonyságot kínáló profilrendszert sorakoztat fel, a fenntartható elvek mentek készülő kereteket a GEALAN esetében olyan egyedülálló felületi kezelés védi, mint a GEALAN-acrylcolor®. A technológia lényege a PVC és akrilüveg anyagának összeolvasztása, amely egy kiemelkedően kemény, lepattogzásmentes, ugyanakkor jól pigmentálható bevonatot képez a profilon, karbantartásmentessé és kiemelkedően hosszú élettartamúvá téve azt. Plusz előnyként jelenik meg, hogy a termékek nagy arányban hasznosíthatók újra – így a GEALAN esetében a használt ablakok extrudálással visszakerülnek a gyártási körforgásba, ezzel is fenntarthatóbbá téve a folyamatokat.

Ismerje meg az ablakipar legújabb trendjeit és a GEALAN személyre szabható megoldásait!

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.