Módosult a földtörvény

A spekulánsok és a zöldbárók ellen lép fel a kabinet.

A zsebszerződéseknek, a spekulációnak és az előző években óriási vagyont felhalmozó, a termőföldhöz fillérekért hozzájutó zöldbáróknak üzen hadat a ma életbe lépő módosított földtörvény írja a magyarhirlap.hu. A módosítások a családi gazdaságok megerősítését és a fiatal gazdák földhöz jutását segítik. Mától érvényes az új, módosított földtörvény, amely újabb szigorításokkal lép fel az eddigi gyakorlattal és jogviszonyokkal szemben. A módosítás egyik fontos eleme, hogy ezután a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) nem kell alkalmaznia a földtörvényben rögzített elővásárlási és elő-haszonbérleti sorrendet az állami termőföldek hasznosításakor. Ez ugyanakkor nem jelent hátrányt a termőföldről szóló törvényben preferált jogosultaknak. Arról van szó ugyanis, hogy ha a közös tulajdonban lévő föld egyik tulajdonostársa akarja eladni a maga tulajdoni hányadát, elővásárlási joga van a többi tulajdonostársnak, s csak akkor vásárolhatja meg idegen a földet, ha ők nem élnek ezzel a lehetőséggel. A törvénymódosítás ellenben a tulajdonostársak közötti adásvétel esetére is kiterjeszti az állam elővásárlási jogát.

 
A Nemzeti Földalap – egyes kivételektől eltekintve – csak versenyeztetéssel adhat el földet. A pályázatok kiírása és értékelése során kell olyan szempontrendszereket meghatározni, hogy a törvényben deklarált földbirtok-politikai irányelvek érvényesülhessenek. Ellenkező esetben ugyanis előfordulhat, hogy egy támogatandó gazdálkodói kör számára kiírt pályázat eredményhirdetése után olyan személy szerzi meg a földterület haszonbérletét, aki nemcsak hogy nem indult a pályázaton, de annak feltételeinek sem felel meg, ugyanakkor helyben lakóként élt az elő-haszonbérleti jogával – tudta meg a Magyar Hírlap a Vidékfejlesztési Minisztériumtól. A változtatások nyomán az állami földek felett rendelkező NFA kötelezettsége lesz, hogy a pályáztatás során a családi gazdaságokat erősítő feltételeket határozzon meg. A módosítások a spekulációk megakadályozásán túl éppen a családi gazdaságok megerősítését és a fiatal gazdák földhöz jutását segítik. A jogszabályban a családi gazdálkodók körébe vonták a testvéreket is, így váratlan események bekövetkeztekor van kinek továbbvinnie a gazdaságot.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.