Moduláris atomerőművet építenek Üzbegisztánban

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága – közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A tájékoztatás szerint Üzbegisztán középső részén, Jizzax tartományban egy 330 megawatt (MW) összteljesítményű kis moduláris atomerőművet építenek orosz technológiával, amely 6, egyenként 55 MW teljesítményű reaktorral készül. A megállapodás szerint a kivitelezésbe üzbég vállalatok is bekapcsolódnak majd. A közlemény szerint az üzbég megállapodás egyben az első exportszerződés egy kis teljesítményű orosz moduláris atomerőmű létesítéséről, az építést már az idén nyáron megkezdik.

A közleményben arra is kitérnek, hogy előrejelzések szerint Üzbegisztánban 2050-re csaknem megkétszereződik az energiaigény, és az energiarendszer stabil működtetéséhez, a gazdasági fejlődéshez a megújuló energiaforrások mellett alaperőművekre is szükség van. A Roszatom közleményében ismerteti, hogy a Jizzax régióban megvalósuló SMR-projekt a legújabb orosz technológián – a RITM-200N reaktoron – alapul, amely az új generációs atomjégtörőkön már bevált innovatív reaktortechnológia szárazföldi változata. Hőteljesítménye 190 MW, villamos teljesítménye 55 MW, üzemideje 60 év. Oroszországban a jakutföldi Uszty-Kujga település mellett már épül a RITM-200N reaktorral szerelt első orosz kis teljesítményű atomerőmű. Az első blokkot várhatóan 2027-ben helyezik üzembe, és 2028-ban kezdi meg az üzemszerű termelést. A létesítmény egyebek közt Jakutföld második legnagyobb aranylelőhelye, a Kjucsusz lelőhely valamint a Gyeputatszkoje és a Tyirehtyak ónbányák és ércfeldolgozó üzemek energiaellátását biztosítja majd.

Ajánlott tartalom

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.