Most a legkisebb az északi-sarki jégkiterjedés

Kutatók becslései szerint az északi-sarkvidéki nyári tengeri jégtakaró kiterjedésének mértéke elérte eddigi minimumát.

Elérte eddigi minimumát az északi-sarkvidéki nyári tengeri jégkiterjedés mértéke, meghaladva a 2007-es korábbi rekordot – hozták nyilvánosságra becsléseiket a kutatók, akik szerint a jelenség jól tükrözi a globális klímaváltozás régióra gyakorolt hatását. “Elértük a jégkiterjedés minimumát: soha ezelőtt nem mértek még ilyen alacsony értéket, mint most” – mondta el Ola Johannessen, a norvég Nansen Környezetvédelmi és Távérzékelési Központ alapító-igazgatója. Hozzátette: az érték, éppen, hogy a 2007-es minimum alatt mozog. A tengeri jégkiterjedési vizsgálatok legkompetensebb szervének tartott amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) csak a jövő hétre várta az öt évvel ezelőtti minimum megdöntését. A dán Meteorológiai Intézet (DMI) ábrája azt mutatja azonban, hogy, ha csak egy hajszállal is, de az északi-sarkvidéki tengeri jégkiterjedés mértéke a 2007-es minimum alá csökkent. Az intézmény ugyanakkor a NSIDC szakembereire bízza annak meghatározását, hogy pontosan mikor állt be az új rekord.

Az északi-sarkvidéki tengeri jégtakaró az elmúlt évtizedektől kezdődően folyamatosan zsugorodik, szabad utat engedve a régió halállománya, olaj- és ásványkincsei, illetve a rajta keresztülvezető kereskedelmi útvonalak kiaknázásának. “Mindez a globális klímaváltozás következménye” – hangoztatta Nicolai Kliem, a DMI jégvizsgálattal foglalkozó részlegének vezetője. Az arktiszi tengeri jég kiterjedésének mértéke folyamatosan változik az év során: általában szeptemberben éri el a minimum és márciusban a maximum értékét. A kutatók előrejelzései szerint a régió nyári tengeri jégtakarója a következő évtizedekben teljesen eltűnhet.

Ajánlott tartalom

Nyári idill: Megérkeztek az eddigi legzamatosabb gyümölcskockák a Waterdrop kínálatába

A legfrissítőbb gyümölcsökből készültek a Waterdrop nyári italkockái, amelyekkel pillanatok alatt üdítőt varázsolhatunk a kulacsunkba. A kizárólag természetes összetevőket és értékes B- és C-vitaminokat tartalmazó, alacsony kalóriatartalmú limonádékkal gondtalanul élvezheted a nyarat, miközben a környezet is kíméled.