Műanyag helyett, biocellulóz csomagolóanyag

Világtendencia a környezetünkre jelentős mértékben ártalmas műanyagcsomagolások helyettesítésének megoldása.

Ebben a fontos vállalásban, úgymond küldetésvezérelt a lengyel MakeGrowLab cég, amely kifejlesztette új biocellulóz, növényi alapú csomagolóanyagát. Minden mozzanatában környezetbarát módon készítik és nagy előnye, hogy az elhasználódott termék 100 százalékban lebomlik, azaz ez a folyamat sem jár környezeti terheléssel, egészségkárosító hatással. Roza Janusz volt az ötletgazda, az innovatív technológiát ő találta ki és Josh Brito környezetvédelmi szakmérnök nevéhez kötődik a fejlesztés. A két szakember elsődleges célja az volt, hogy az egyszer használatos műanyagokat, például a zacskókat és a frissen tartó fóliákat helyettesítsék. Ezen túlmenően azt sem hagyták figyelmen kívül, hogy a mezőgazdaságban felhalmozódó felesleges anyagoktól megszabadítsák az üzemeket, a falusi gazdákat. Az újrahasznosítás elve alapján, a növényi csomagolóanyagot teljesen fenntartható módon állítják elő. S miként teszik ezt? Mezőgazdasági hulladékok, a selejtes, az el nem adott zöldségek és gyümölcsök, továbbá a betakarítás és szüret után megmaradt szalmák, fürtük, kacsok, növényszárak és levelek képezik a biocellulóz alapanyagát. Ellenőrzés mellet a folyamat természetesen laboratóriumi körülmények között zajlik. Kombucha-teából, cukorból és más szerves anyagból először készítenek egy speciális keveréket. A biohulladékhoz ezt az elegyet hozzáadják, mely ezután elkezd erjedni, elindul egy speciális erjesztési folyamat, ahol a mikroorganizmusok oldják meg az átalakítást, azaz a „gyártást”. Ez lényegében egyfajta fermentációs eljárás, aminek első lépéseként kocsonyás anyag képződik, majd egy erős és tartós sejtmembrán réteg jön létre a felszínén.

Ez egy idő után teljesen megszilárdul. Végeredményként, átlagosan két hét alatt jön létre a biocellulóz. Annak ellenére, hogy a „megszülető” csomagolóanyag élő biocellulóz, stabil és tartós termék, ami akár fél évig is felhasználható az alacsony PH-értéke miatt. Gyümölcsök, zöldségek tárolására kiválóan alkalmas, de ételek frissen tartására is remekül igénybe vehető. Tekintettel arra, hogy 100 százalékban lebomlik, használat után együtt komposztálható a zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.