Műanyag helyett itt a gyapjú- és bambuszalapú csomagolás

Pizzát, ásványvizet és mirelit termékeket is műanyag nélküli csomagolással igyekeznek megoldani a környezettudatos cégek. Gyapjúból, bambusznádból, alumíniumból és cukornádból készülnek a legújabb alternatívák.

Egy átlagamerikai évente 167 műanyag italos palackot használ el, ennek 77 százaléka végzi a szeméttelepeken. A PATHWater nevű cég olyan könnyű alumíniumpalackot dolgozott ki, mely felválthatja az egyszer használatos, eldobható ásványvizes PET palackokat. Ha hinni lehet a vállalkozás állításának, terméküket kétszer nagyobb valószínűséggel hasznosítják újra, mint a plasztikot, továbbá minden egyes megvásárolt alumíniumpalackkal 5 plasztik társuk szeméttelepre kerülését előzik meg. A cég egyébként szemételtakarító akciókban is részt vesz tengerpartokon, iskolákkal szövetségben a diákok szemeteléshez fűződő szemléletváltását is elősegíti, továbbá Kalifornia olyan megyéivel is együttműködik, melyek betiltották az egyszer használatos műanyag palackok használatát.

Pizzadoboz bambuszból és cukornádból

A World Centric vállalkozás az elvitelre használt ételesdobozok gyártását reformálja meg. A PizzaRound nevű pizzadoboza kör alakú, és 80 százaléka cukornádból, 20 százalékban bambuszból áll, vagyis előállításukhoz nem vágnak ki fákat. A cukornádnak azt a részét használják fel a gyártásához, amit az aratás után félredobnak, és eddig mindig a hulladékhegyekben végezte.

A World Centric elismeri, hogy a doboza drágább, mint a hagyományos papíralapú, négyzet alakú dobozok, de van egy előnye, s ez a kör alak, ami helytakarékos megoldás (elvégre a pizza kerek). A helytakarékosság azért fontos, mert a drágán bérelt helyiségekben működő éttermeknél a nyereségességet négyzetméterenként mérik, s szó szerint minden négyzetméter számít. A raktártér ergonomikus kihasználásánál sincs ez másképpen.

A hagyományos karton pizzadobozokat hajtogatni kell, ezt viszont nem, ezzel időt és erőforrást spórol meg a cég, amely az új dobozt használja. A doboz állítólag segít megőrizni a pizza ropogós állagát 120 órás hőmegőrző tulajdonsága miatt. Ha már nincs szükségünk rá, a doboz 90 nap alatt komposztálható. A doboz multifunkciós, alját 232 Celsius-fokos hőmérsékletig lehet használni melegítésre is, tetejét pedig tálként.

Gyapjúcsomagolás

2009-ben az angliai Woolcool olyan csomagolási megoldást talált ki, amely hőérzékeny, és 100 százalékban gyapjúalapú, s elsősorban élelmiszerek és más hőmérsékletérzékeny (értsd: romlandó) termékek csomagolására használják. A gyapjú 100 százalékban biológiailag lebomló, és a nyírásnál keletkező maradékból gyártják, miután átöblítették, kimosták és perforált polietilén csomagolásban helyezték. Újrahasznosítása épületek szigetelőanyagaként, autók szigeteléseként vagy háziállatalomként lehetséges. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.