Műanyag pellet árasztotta el az észak-spanyolországi Galicia tengerpartjai

Több millió, apró szemű műanyag pellet árasztotta el az elmúlt napokban az észak-spanyolországi Galicia tengerpartjait, ezért az ügyészség környezeti károkozás miatt eljárást indított hétfőn.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A PET-granulátumot tartalmazó, egyenként 25 kilogrammos zsákok még december elején zuhantak a tengerbe a Toconao nevű teherhajóról, amely több konténert is elveszített rakományából a portugál partok közelében. A zsákok közül több kiszakadt, és a lencse méretű műanyagszemcséket a tenger a partra mosta algával és egyéb tengeri törmelékkel együtt. Galicia autonóm tartományi kormánya közölte: eddig 30, a szennyezésben érintett partszakaszról tudnak. Környezetvédők és önkéntesek százai csatlakoztak a takarítási munkálatokhoz, amelynek során átszitálják a tengerpart homokját, hogy eltávolítsák a műanyagdarabokat.

“Ha a tengeri állatvilág lenyeli ezeket a mikroműanyagokat, az általunk fogyasztott élelmiszerekben is megjelenhetnek” – magyarázta Belén Rodríguez, a Galiza Ökológiai Védelmi Egyesület (ADEGA) munkatársa a La Sexta televíziós csatornának nyilatkozva a szennyeződés veszélyéről. A regionális kormány tájékoztatása szerint a granulátum nem tartalmaz toxikus anyagot. A műanyag pellet már elérte a szomszédos Asztúria tartomány partjait is. Az Európai Bizottság októberben javaslatot tett a műanyag pelletek nem szándékos kibocsátásából eredő mikroműanyag-szennyezés megelőzésére, mivel évente mintegy 52-184 ezer tonna granulátum kerül a környezetbe a helytelen kezelés miatt.

A bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a mikroműanyagok tartósan megmaradnak és nehezen távolíthatók el a természetből. Műanyag pellet található a vízben és a talajban, beleértve a mezőgazdasági földterületeket is, de még az emberi testben is. Károsítja az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget.

Ajánlott tartalom

Áder János az árvíz elleni védekezésről: víztározók és csatornák kellenek

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Baján.