Műanyag-újrahasznosító üzemet építenek Tatabányán

A tatabányai műpadlógyár PVC-hulladékát teljes egészében újrahasznosító üzemet épít Tatabányán a győri Graboplast – mondta el a vállalat műszaki igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Erdő András arról tájékoztatott, hogy már a napokban megkezdődik a 800 millió forintos beruházás, amely a tatabányai gyár egy új, 600 négyzetméteres csarnokában kap helyet. A létesítményt várhatóan 2013 februárjában adják át. A gyártási hulladékot és a nem megfelelő minőségű PVC padlót centiméteres darabokra aprítják és folyékony nitrogénnel mínusz 50 és 100 fok közé hűtik le. Az üvegkeménységűvé vált anyagot porrá őrlik, így az visszadolgozható a késztermékbe – ismertette az eljárást a műszaki igazgató. Az eljárást kidolgozó fejlesztők számos kísérlet után találták meg azt a szemcsenagyságot, amelynél az őrlemény visszadolgozható a késztermékbe. A mélyfagyasztásra azért van szükség, mert ezzel elkerülhető a műanyag őrlésénél fellépő kenődés.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.