Műanyag zacskót talált a Mariana-árok alján az új merülési rekorder

Műanyag hulladékot talált a Mariana-árok alján egy amerikai kalandor, miközben közel tizenegy kilométeres mélységig leereszkedve megdöntötte a valaha volt legmélyebb merülés rekordját – írja a BBC.

Victor Vescovo és csapata a Five Deeps expedíció keretein belül hajtották végre a merülést, melynek célja az, hogy feltárja a Föld öt óceánjának legmélyebb pontját. Az expedíciót maga a tőkebefektetőként dolgozó Vescovo finanszírozza, aki az elmúlt fél évben csapatával az Atlanti-óceán, a Déli-óceán, és az Indiai-óceán legmélyebb pontján is jártak, de ezúttal a Csendes-óceánban minden eddiginél mélyebbre, 10 927 méterre süllyedtek le, amivel tizenegy métert vertek a korábbi merülési rekordra. A csapat összesen öt merülést hajtott végre, emellett pedig robotokat is bevetettek a tengerfenék felderítéséhez, a küldetés során pedig felfedeztek négy új rákfélét, hétezer méteren láttak egy ormányosférget, ezer méterrel lejjebb a két éve felfedezett csigahalak egy példányával találkoztak és rikító színű, valószínűleg mikrobák által létrehozott kőalakzatokat is találtak, amiből mintákat is vittek a felszínre. Ennél ugyanakkor fontosabbnak tűnik, hogy a korábbi expedíciókhoz hasonlóan ők is találtak műanyag szemetet a tenger mélyén, ráadásul nem is csak mikroszkopikus darabkákat, hanem műanyag zacskót és csokipapírokat is. A Mariana-árok aljára először 1960-ban jutott el ember – akkor egy amerikai haditengerész, Don Walsh és egy svájci mérnök, Jacques Piccard merült le –, majd 2012-ben James Cameron filmrendező ismételte meg a dolgot. Walsh egyébként a mostani rekordmerülésnél is ott volt, és elmondta, nagy megtiszteltetés volt számára, hogy meghívták erre az expedícióra. A teljes cikk itt olvasható.

kép: awesomeocean.com

Ajánlott tartalom

Évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe egy új globális jelentés szerint

Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna.