Műhold küldene energiát a Földre

Nincs semmi új abban az elképzelésben, hogy napelemes paneleket telepítenének az űrben – de a javaslat vesztett fényéből, az első ilyen ötlet harminc évvel ezelőtt született meg.

Most, a BBC szerint, Európa legnagyobb illetékes vállalata partnereket keres, ugyanis napenergia küldetést állítana a pályára. Az EADS Astrium kifejlesztett egy műholdas rendszert, mely napelemekkel van felszerelve, és amely infravörös lézer segítségével továbbítja a nap energiáját a Földre.

A napenergia előnyei az űrben is nyilvánvalóak -, ezzel biztosítható lenne az energia folyamatos beáramlása a hét minden napján, minden órában. Nincs bosszantó éjszaka, vagy felhős égbolt. A potenciális energia-termelés is jóval magasabb. A BBC jelentései szerint:

„A paneleket sokkal több nap éri az űrben, mint a Föld felszínén. Az űrben ugyanis nincsenek felhők, por, és a légköri gázokat sem kell szűrni.”

De természetesen az akadályok is nyilvánvalóak – kezdve az állomások telepítésének és pályára állításának költségeitől. A hatékonyságra és a biztonságra irányuló aggodalmak szintén jelen vannak. De a BBC azt is megjegyzi, hogy „az Astrium azt állítja, hogy az utóbbit az infravörös lézer felhasználásával kiküszöbölhető, amely, ha a rosszul is irányított, senkinek nem okoz kárt.”
Az infravörös lézert laboratóriumokban vizsgálták, és eddig sikeresnek bizonyult. Az igazi kulcs továbbra is az infravörös fény elektromos árammá történő hatékony átalakítása.
Ha a terv megvalósítható lesz, a napenergia stabil helyet kap a megújuló energiaforrások toplistás palettáján.

Ajánlott tartalom

A zöld hidrogén fogja meghódítani Ázsiát?

Az elkövetkező évek a zöld hidrogén előretöréséről szólhatnak, meglepő módon ugyanakkor az Egyesült Államok, legalábbis a döntéshozatal szintjén, nem áll az élen ezen a területen.