Műhold küldene energiát a Földre

Nincs semmi új abban az elképzelésben, hogy napelemes paneleket telepítenének az űrben – de a javaslat vesztett fényéből, az első ilyen ötlet harminc évvel ezelőtt született meg.

Most, a BBC szerint, Európa legnagyobb illetékes vállalata partnereket keres, ugyanis napenergia küldetést állítana a pályára. Az EADS Astrium kifejlesztett egy műholdas rendszert, mely napelemekkel van felszerelve, és amely infravörös lézer segítségével továbbítja a nap energiáját a Földre.

A napenergia előnyei az űrben is nyilvánvalóak -, ezzel biztosítható lenne az energia folyamatos beáramlása a hét minden napján, minden órában. Nincs bosszantó éjszaka, vagy felhős égbolt. A potenciális energia-termelés is jóval magasabb. A BBC jelentései szerint:

„A paneleket sokkal több nap éri az űrben, mint a Föld felszínén. Az űrben ugyanis nincsenek felhők, por, és a légköri gázokat sem kell szűrni.”

De természetesen az akadályok is nyilvánvalóak – kezdve az állomások telepítésének és pályára állításának költségeitől. A hatékonyságra és a biztonságra irányuló aggodalmak szintén jelen vannak. De a BBC azt is megjegyzi, hogy „az Astrium azt állítja, hogy az utóbbit az infravörös lézer felhasználásával kiküszöbölhető, amely, ha a rosszul is irányított, senkinek nem okoz kárt.”
Az infravörös lézert laboratóriumokban vizsgálták, és eddig sikeresnek bizonyult. Az igazi kulcs továbbra is az infravörös fény elektromos árammá történő hatékony átalakítása.
Ha a terv megvalósítható lesz, a napenergia stabil helyet kap a megújuló energiaforrások toplistás palettáján.

Ajánlott tartalom

Az Anker energiatárolója mindent tud, amire egy otthonnak szüksége lehet

Az Anker új akkumulátora minden egyben megoldás, egy teljesítménymodult, egy akkumulátormodult, egy napelemes invertert és egy energiagazdálkodási rendszert intergrál.