Multimédiás földgömb Budapesten

A szeptember 22-én megrendezett Világváltás 2012 tudományos konferencia keretein belül Shin’ici Takemura, a Kyoto University of Art And Design professzora bemutatta a Tangible Earth elnevezésű, multimédiás földgömb működését.

Takemura földgömbje a világ első multimédiás földgömbje. A gömb kézzel több irányba forgatható és valós idejű, tehát tökéletesen látható rajta, hogy a Föld melyik részén van éppen nappal, és melyiken éjszaka. Minden órában lehetséges a műholdkép letöltése, melynek segítségével kiváló időjárás-előrejelzés készíthető. A régi képek visszahívása is lehetséges – így láthatjuk például azt is, hogyan pusztított 2005-ben a Katrina hurrikán.

Shin’ici Takemura bemutatta, hogyan jelenik meg a széndioxid, a kéndioxid és a nitrogén szennyezés a Földön. Ezen kívül a multimédiás földgömbön kiválóan követhető a klímaváltozás is. Kezdetben az egész Föld kék volt, ami az egészséget szimbolizálja. Majd a 3°C-os hőmérsékletemelkedés hatására pirosak lettek a szennyezett területek, a következő 3°C-os emelkedést követően pedig sárgák lesznek. Az úgynevezett A1B forgatókönyv szerint, melyben feltételezzük, hogy a továbbiakban mohó módjára folytatjuk a fosszilis tüzelőanyagok használatát, egy évtizeden belül a Föld egész területén bekövetkezik a 3°C-os emelkedés.
A japán professzor szerint a legsúlyosabb helyzetben a még hóval borított területek lesznek – így Tibet, Szibéria és az Északi-sark. A hó visszaveri a fényt, de miután elolvad a hótakaró, nem lesz minek visszavernie a napsugarakat, így felgyorsul a folyamat, a várhatónál is nagyobb veszélynek kitéve ezeket a területeket. A jég olvadása veszélyt jelent az alacsonyan fekvő területek, például Hollandia, a kisebb szigetek, New York és Japán számára is, mivel csaknem 5 méteres tengerszint emelkedésre kell számítani.

Shin’ici Takemura szerint a klímaváltozás jó lehetőségeket is rejt magában, mert innovációt és kreativitást vált ki.
A professzor előadásában utalt a megújuló energiákra is. Dánia energiafelhasználásának 20 %-a, míg Németország energiafelhasználásának 45%-a megújuló forrásból származik. Takemura szerint 10. 000-szer annyi napenergia áll a rendelkezésünkre, mint amekkora az emberiség igénye, így ez egy kimeríthetetlen forrásnak számít. 

„Mi nem a Föld megsemmisítői, hanem újrateremtői vagyunk. Volt, amikor mi voltunk a rákfenéje, de mára a technikának köszönhetően ez teljesen megváltozott.” – mondta a professzor. Hozzátette, hogy ha minden vezető irodájában lenne egy multimédiás földgömb, akkor talán megelőzhetőek lennének azok a katasztrófák, amelyek erősen megrendítik a nemzeteket, súlyos nyomást gyakorolva emberek millióira.

Ajánlott tartalom

Junior Prima Díjasokat hírdettek

Átadták a Junior Prima Díjakat a magyar tudomány kategóriában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hétfőn az MTI-t.