Munkába áll a világ első óceántisztító gépe

A tudósok megkezdték a világ első óceántisztító gépének felállítását a Csendes-óceánon lebegő hatalmas szemétsziget közelében.

A két franciaországnyi, többnyire műanyagból és halászati eszközökből álló, 80 ezer tonnányi hulladék a Hawaii és Kalifornia közötti óceáni területen található. Először 1997-ben fedezték fel, azóta azonban folyamatosan nő a mérete – írja a globoport.hu. A szakértők szerint a gép körülbelül öt év alatt tisztíthatja meg a terület felét és ez hatalmas lépés az óceán élővilágának helyreállításában. A hulladékok ugyanis évente több mint százezer bálna, delfin és fóka halálát okozzák a tudományos felmérések szerint, de a vízimadarak, halak, és más tengeri élőlények is rendszeres elszenvedői a műanyag-szennyezésnek.

Az Ocean Cleanup non-profit szervezet által létrehozott rendszer mögött egy holland feltaláló, Boyan Slat áll, aki 18 éves korában álmodta meg az óceántisztító gépet, amely 40 darab, egyenként 12 méteres csövön keresztül, az óceán áramlatainak segítségével szívja majd fel a szemetet. A hulladékot 60 tartály gyűjti össze, amelyek tartalmát csónakokkal viszik majd 6-8 hetente a szárazföldre. A tervek szerint júliustól már megkezdi működését a rendszer, amelynek különleges kialakítása lehetővé teszi, hogy a halak és a többi élőlény ne kerüljön a csövekbe. „Mi, az emberek hoztuk létre ezt a problémát, így az is a mi felelősségünk, hogy megoldást találjunk rá” – mondta a most 22 éves ötletgazda az Independentnek.

 

Ajánlott tartalom

Elültetjük a változás magjait – Ön csak élvezze a pillanatot, a többiről a Julius Meinl gondoskodik!

Élvezze ki a Julius Meinl kávé által adott pillanatot és legyen Ön is a változás részese a kávé világnapján!