Munkába állnak az új miskolci szelektív hulladékgyűjtést segítő járművek

Április 29-én átadták a két új, a szelektív hulladékgyűjtést segítő járművet Miskolcon. A MiReHuKöz Nonprofit Kft. közszolgáltató, a sikeres tendert követően két szelektív hulladékgyűjtő járművet szerzett be április végén.

A járműpark bővülését az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség 74 és fél millió forintos vissza nem térítendő támogatása tette lehetővé. Kriza Ákos Miskolc polgármestere a járművek keddi ünnepélyes átadásán kiemelte, „a környezeti értékek megóvásához elengedhetetlenül szükséges a magas színvonalú eszközpark”.

A járművek átadására Miskolcon került sor, ahol dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere emlékeztetett arra, hogy 2014. január 1-jétől „új alapokra helyezték a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást” azzal, hogy Miskolc és a térségben található 36 település részvételével, a Miskolci Térségi Konzorcium keretében 100 százalékos önkormányzati tulajdonú hulladékgazdálkodási közszolgálati céget hoztak létre. „Ez az 100 százalékos önkormányzati tulajdon 100 százalékos önkormányzati felelősséget is jelent”, fogalmazott a városvezető, hozzátéve, „nem a megtermelt profit tehát a célunk, hanem a legmagasabb szintű ellátási közfeladat”. A MiReHuKöz Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. végzi Miskolc térségében 37 település 260 000 lakosnál keletkező nem veszélyes települési hulladékok gyűjtését, szállítását, előkezelését és ártalmatlanítását. “A közszolgáltató megfelelő működéséhez és a környezeti értékek megóvásához elengedhetetlenül szükséges a magas színvonalú eszközpark, amely folyamatos fejlesztést tesz szükségessé” tette hozzá Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft., OHÜ 2014. évi Iparfejlesztési Pályázatán kapott támogatásból a MiReHuKöz Nonprofit Kft. Mint Vámosi Oszkár, az OHÜ Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, a mostani projekt célja, hogy bővülhessen a házhoz menő gyűjtés a konzorcium családi házas övezeteiben. A pályázat keretében két modern szelektív hulladékgyűjtő járművet szerzett be a társaság. Az OHÜ pályázata 100 százalékos, önrész nélküli, vissza nem térítendő, közel 75 millió forintos támogatást biztosított a MiReHuKöz Nonprofit Kft. számára. A beruházás megvalósításával és üzemeltetésével tehát előreláthatólag csökken a környezeti szempontból aggályos lerakásra kerülő csomagolóanyagok mennyisége és az újrahasznosítás aránya is növekszik. A fejlesztés így hozzájárul a hazánk számára kötelező uniós hulladékgazdálkodási, újrahasznosítási célok teljesüléséhez.

Majoros Róbert, a MiReHuKöz Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a most áprilisban beszerzett két korszerű jármű megfelel, mind a magyar, mind az európai szabványoknak. A járművekkel a csomagolási hulladék gyűjtését lehet megoldani. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy céljuk hogy a Konzorcium alá tartozó összes település családi házas környezetben megvalósuljon a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.