Mutatjuk a jelenlegi pollenhelyzetet

A pollenallergiával küzdők számára jelenleg a ciprus- és tiszafafélék virágzása okozhatja a legnagyobb problémát, pollenszórásuk intenzitása országszerte négy településen nagyon magas, további tíz településen pedig magasnak számít.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) a honlapján rendszeresen frissíti az egyes allergén növények – a mogyoró, az éger, a ciprus- és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a gomba, a szil és a fűz – pollenszórására vonatkozó mérési eredményeket. Ez alapján egy térképen öt különböző színnel jelölik az egyes településeket a különböző allergének intenzitása alapján. A fehér szín azt jelenti, hogy az adott növény pollenje nincs jelen az úgynevezett pollencsapdában. A pollenszemek alacsony intenzitását sötétzölddel, a közepes intenzitást világoszölddel jelölik. A magas intenzitást narancssárga, a nagyon magas intenzitást piros színnel jelzi az OKI. Az intézet kedd délután közzétett mérései alapján a ciprus- és tiszafafélék pollenintenzitása négy településen – Budapesten, Veszprémben, Győrben és Pécsen – nagyon magas. Narancssárga színnel tíz települést jelöltek, vagyis a ciprus- és tiszafafélék pollenintenzitása magasnak számít Szombathelyen, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Kaposváron, Szekszárdon, Kecskeméten, Szolnokon, Salgótarjánban, Egerben és Miskolcon.

A tavaszi pollenszezon első növényei – a mogyoró és az éger – is több helyen okozhat még gondot az allergiások számára. A mogyoró pollenintenzitása jelenleg Békéscsabán nagyon magasnak, Miskolcon magasnak számít. Az égerre vonatkozóan tíz településen – Salgótarján, Miskolc, Budapest, Szolnok, Győr, Veszprém, Zalaegerszeg, Kaposvár, Pécs és Szekszárd – mértek magas pollenértéket. Ezek mellett a nyárfa pollenintenzitása Budapesten nagyon magas, Győrben, Salgótarjánban, Szolnokon, Kecskeméten és Szegeden pedig magas. A pollencsapdák magas értékeket mutattak a kőris és a gomba esetében is. A kőris pollenintenzitását Szolnokon és Kecskeméten, míg a gombáét Zalaegerszegen találták magasnak. A többi – az OKI által a tavaszi szezonban rendszeresen mért – allergén növény esetében a legfrissebb mérések során nem mutattak ki magas értékeket.

Paller Judit országos tiszti főorvos és Apatini Dóra, az OKI biológusa múlt csütörtökön sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: a kései téli fagy miatt később kezdődött az allergén fák pollenszórása, de a mostani meleg idő alapján erős pollenszezonra készülhetünk.
Apatini Dóra kiemelte: jelenleg a legnagyobb gondot a ciprus- és a tiszafafélék jelentik, áprilisban viszont beindul a pázsitfűfélék virágzása is, amelyek nagyon erős allergénnek számítanak, s ez a pollenallergiások közül sokakat érint.
Paller Judit kifejtette: a mogyoró és az éger már január elején elkezdte szórni a polleneket, a februári fagy viszont megakadályozta, hogy ezek napi koncentrációja elérje a tüneteket okozó szintet. A meleg idő hatására viszont most 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, míg áprilisban, a tavaszi szezon csúcsidőszakában akár 15 fa virágpora is jelen lehet egyszerre a levegőben – tette hozzá Paller Judit. A magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Köztük viszont sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Ajánlott tartalom

Ingyenes divatbemutatót tartanak a fenntarthatóság jegyében

A fenntartható öltözködés jegyében Rezes Judit színésznő, Tihanyi Ildi jelmeztervező és a Delta Produkció divatbemutatóra és egész napos rendezvénysorozatra várja az érdeklődőket május 4-én a Merlin Színházban.