Mutatjuk, hogyan függetlenedhetünk az orosz gáztól!

Az ukrajnai konfliktus még inkább kihangsúlyozta Európa oroszgáz-függőségét.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Egyre súlyosabb energetikai gondot okoznak az ukrajnai háború, illetve az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók. Az Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU) nonprofit agytröszt a közelmúltban azt vizsgálta, hogy a hőszigetelés és a hőszivattyúk miként csökkenthetik az oroszgáz-függőséget – számol be az Electrek. Bár a felmérést az Egyesült Királyságban végezték, az eredmények más európai országok számára is hasznosak lehetnek. Az ECIU szerint a gázhasználat csökkentésének legegyszerűbb módja az energiahatékonyság növelése és a gáz teljes elhagyása. Megoldást kínálhat tehát a jobb hőszigetelés, valamint a hőszivattyúkra és a megújuló energiaforrásokra való átállás. Az Egyesült Királyságban az épületeket energetikai teljesítményük alapján A-tól G-ig értékelik. Az ECIU korábbi vizsgálata alapján amennyiben évente 1 millió otthont az átlagos D kategóriából C-re fejlesztenének fel, ingatlanonként nagyjából 20 százalékkal csökkenne a gázigény. Ez hosszú távon elképesztő gazdasági előnyt jelentene. Az Egyesült Királyság kormánya a hőszigetelés javítása mellett a hőszivattyúk terjesztését is nagyban támogatja.

Az ECIU szerint ha a háztartásokban a két technikát kombinálnák, az országban 2027-re az orosz importnak megfelelő mennyiséggel esne vissza a gáz iránti igény. Az eredmények ugyan az Egyesült Királyságra vonatkoznak, de más európai államoknak is hasznosak lehetnek. Magyarországon például nagyon jelentős az oroszgáz-függőség, hazánkban ráadásul EU-s szinten kifejezetten rossz a háztartások átlagos energiahatékonysága.

Szerencsére Magyarországon több olyan támogatás is elérhető, amellyel javíthatunk ingatlanunk állapotán. Ilyen az otthonfelújítási program, amelyben különböző kül- és beltéri munkálatokat számolhatunk el, valamint az a napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást kínálnak. A jobb hőszigeteléssel és a hőszivattyúkkal egy háztartás nemcsak pénzt spórolhat, hanem kibocsátását is jelentősen csökkentheti.

Ajánlott tartalom

30 ezren kaphatnak napelemes támogatást, részletek!

A Napenergia Plusz Program újra elérhető.