Mutatjuk, hogyan igényelheti a napelemes ingyen pénzt ha családos

A csomagban legfeljebb 2,5 százalékos fix kamattal maximum 70 millió forintos hitel érhető el.

Napjainkban egyre több ember számára válik fontossá, hogy lakása energiahatékony legyen. Egy zöld otthonnal nem csupán a környezetnek tehetünk jót, az okosan megépített, illetve felújított ingatlannal közép vagy hosszú távon rengeteg pénzt takaríthatunk meg. Hazánkban az elmúlt időszakban több olyan programot is létrehoztak, melyekkel a zöld lakások piacát próbálták serkenteni, vagy az otthonok energiahatékonyságát igyekeztek növelni. A közelmúltban újabb, az energiahatékony ingatlanok vásárlását és építését támogató csomagot indítottak el. Az MNB Zöld Otthon Program (ZOP) célja az, hogy hosszú távon kiszámítható, kedvező kamattal bíró hitellel segítse a lakosságot. Az MNB vonatkozó oldala alapján a programban legfeljebb 2,5 százalékos fix kamattal maximum 70 millió forint hitelösszeg érhető el akár 25 éves futamidőre. A konstrukció a 2013-ban elindított Növekedési Hitelprogram (NHP) része, a korábbi szakaszokhoz hasonlóan a ZOP esetében is MNB 0 százalékos kamattal nyújtanak forrást különböző hitelintézetek számára, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos kamattal hiteleznek tovább a lakossági ügyfeleknek. Az MNB összesen 200 milliárd forintos keretet biztosít.

A csomagban elérhető jelzáloghitelek NHP Zöld Otthon Hitel minősítésűek. A legjobb ajánlat megtalálásáért érdemes minél több, a programba bekapcsolódó banknál érdeklődni. Egyes intézetek oldalán már el is érhető a vonatkozó dokumentáció. Fontos kiemelni, hogy a konstrukcióhoz semmiféle családpolitikai elvárás nem kapcsolódik. Igaz, gyermekvállalással az összegből legfeljebb 15 millió forint akár kamatmentessé is válhat.

Kik vehetnek részt?

A programban kizárólag belföldi, vállalkozási tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy vehet részt. A fogyasztó egyetlen lakáshitel adósa, illetve adóstársa lehet, akadnak ugyanakkor kivételek. Ilyen az adóstársak válása, az öröklés révén átszállt fizetési kötelezettség, valamint a családi otthonteremtési kamattámogatással érintett maximális összegen felül igényelt, külön szerződésben megkötött NHP ZOP lakáshitel.

A programba a lakosság két beruházástípussal kapcsolódhat be. A hitelt új, energiahatékony otthon – akár telekvásárlással együtt történő – építésére; valamint építés alatt álló vagy már elkészült ház és lakás vásárlására lehet igényelni. A telek megvásárlására, illetve az azon való építkezésre csakis hitelszerződés keretében adható hitel. Garázs vagy tároló vásárlására és építésére is van egyidejű finanszírozási lehetőség, de kizárólag csak akkor, ha az azonos helyrajzi számon vagy építési telken, többlakásos lakóépület esetében pedig azonos lakóépületben található. Fontos továbbá, hogy az érintett ingatlanban a tulajdonos adósnak az utolsó folyósítást követően legalább tíz éven át életvitelszerűen kell laknia. Azt, hogy a vásárlás vagy építés valóban saját lakhatási céllal történt, állandó lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal kell alátámasztani.

Mitől lesz egy otthon új és energiahatékony?

A program értelmében az új otthon fogalma az építési munkáktól kezdődően az újonnan épített otthonig terjed. Utóbbi esetében kikötés, hogy lakható legyen, az ingatlan-nyilvántartásban pedig a hozzá tartozó földrészlettel lakóház vagy lakás megnevezéssel szerepeljen. A használatba vételhez hatósági eljárásra, azaz használatba vételi engedélyre, illetve a használatba vételre vonatkozó tudomásulvételi bizonyítványra van szükség.

Az energiahatékonyság meghatározásánál az alapot az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet jelenti. Ha az összesített energetikai jellemző számított értéke, azaz primer energiaigénye az új otthonban legfeljebb 90 kWh/m2/év, energiahatékonynak számít. További feltétel, hogy a lakás BB energetikai besorolással vagy annál jobb minősítéssel rendelkezzen, azaz közel nulla energiaigényű, és energiafogyasztásának 25 százalékát megújuló energiából (pl: napelemek) kell fedeznie. Az energetikai megfelelést kész lakás vásárlásakor energetikai tanúsítvány alapján kell igazolni, a többi esetben a műszaki dokumentáció előzetes számítását kell alapul venni. Utóbbi esetben a használatbavételi engedély beszerzését követően az energetikai tanúsítvány alapján is ellenőrizni kell a program elvárásainak való megfelelést.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.