Mutatjuk hogyan változik a napelemesek elszámolása hamarosan!

Az energiaügyi változások egyeseknek előnyt jelenthetnek, míg másoknak drágább lehet az áram, a részletek az ősz folyamán válnak ismertté.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Január 1-től jelentős változásokat hoz az éves szaldós elszámolás megszűnése, amely elsősorban a háztartási méretű napelemes rendszerek tulajdonosait érinti. A szabályozás változása az uniós jogszabályoknak való megfelelés miatt vált szükségessé, írja a telex.hu. Az éves szaldósítás lehetővé tette a napelemesek számára, hogy a villamosenergia-rendszert gyakorlatilag egy óriási akkumulátorként használják. A háztartások termeltek és fogyasztottak is áramot, és évente egyszer rendezték a különbözetet, amennyivel többet vettek az országos hálózatból, mint amennyit beletermeltek. Ezen elszámolási mód azonban nem vette figyelembe a rendszer-üzemeltető költségeit, így a változás elkerülhetetlenné vált. A Világgazdaság információi szerint a minisztérium nem erősítette meg egyértelműen, de a válaszaikból kikövetkeztethető, hogy a napelemesek továbbra is részesei maradnak az egyetemes szolgáltatásnak. Az Energiaügyi Minisztérium azonban egyértelműen kijelentette, hogy az új elszámolási módszertan az uniós jogszabályoknak megfelelően már nem éves, hanem havi vagy akár negyedórás rendszerességgel fog történni.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha egy napelemes ügyfél termelése és felhasználása egy hónapon vagy negyedórán belül egyensúlyban van, akkor nettósíthat. Ellenkező esetben azonban el kell számolnia a különbözettel. Ez azt is jelenti, hogy a nyáron megtermelt energiát már nem lehet télre átvinni költségek nélkül. A változások egyesek számára kedvezőek lehetnek, mivel többet kaphatnak a megtermelt áramért, míg mások számára drágább lehet az áramfogyasztás. A pontos részletek az ősz folyamán válnak majd ismertté, amikor a minisztérium bemutatja az új szabályozást.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.