Mutatjuk hova telepítsen napelemet, ha nem rendelkezik háztetővel

Az otthoni napelemek népszerűsége meredeken emelkedik, az erkélyeken és kertekben is elhelyezhető változatok jelennek meg. Az erkélynapelemek jelenleg tiltottak, de népszerűek más országokban.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Nem kell részletes statisztikákat böngészni ahhoz, hogy az ember felismerje: az elmúlt időszakban brutális fellendülés zajlott hazánkban az otthoni napelemek terén. Elég végigmenni egy városon, egy településrészen és megszámolni, hány tetőn van panel, majd visszaemlékezni, hogyan is nézett ki korábban a környék. Noha a piac jelenleg nem mentes a kihívásoktól – 2024. január 1-ig például nincs lehetőség a hálózatra csatlakoztatni új napelemeket –, sokan így is azon törik most a fejüket, megéri-e beruházni. Egy napelem használata mellett ugyanis nemcsak környezeti, hanem gazdasági érvek is szólnak, hiszen a rendszer segítségével a háztartás rengeteget spórolhat a rezsin. Csakhogy nem mindenki szeretne tetőre telepített napelemet. A panelek ellen számos érv szólhat, van, aki számára túl költséges lenne a beruházás, másoknak a méretből, a tájolásból vagy a minőségből adódóan nincs megfelelő tetőfelülete, de olyan is akad, aki esztétikai okokból riad el a felszereltetéstől. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy milyen jelenlegi és jövőbeli alternatív lehetőségek adottak azoknak, akik kacérkodnak a napelemmel, ám azt nem a háztetőjükre álmodták meg.

Hasznosítsuk a kertet

Az otthoni napelemekről a többség a tetőkön elhelyezett modulokra asszociál, pedig a nagy energiafarmokhoz hasonlóan a paneleket a felszínre, a talajra is el lehet helyezni. Tény, hogy az ily módon telepített napelemek sem különösebben esztétikusak, és adott esetben sok helyet vehetnek el a kertből, mégis számos érv szól mellettük. A kerti panelek például gyakran nagyobbak és strapabíróbbak, mint a tetőkre felrakott társaik, karbantartásuk, tisztításuk pedig egyszerűbb, mintha minden alkalommal meg kellene mászni az otthont. További előnyük, hogy segítségükkel az árnyékos helyek egyszerűbben kikerülhetőek, feltéve, ha nem magasodnak fák a kert nagy részére. Természetesen ilyen beruházásoknál is fontos, hogy a modulokhoz megfelelő, ellenálló, jól rögzített tartószerkezet kapcsolódjon.

Amennyiben az ember hajlamos valamivel több pénzt is fordítani a beruházásra, kifejezetten szép vagy többfunkciós napelemek közül is válogathat. Ugyan még többnyire kísérleti fázisban jár a technológia, egyre több helyen hódítanak az olyan fotovoltaikus megoldások, amelyek az energiatermelés mellett a mezőgazdaságot, kerti munkát is lehetővé teszik, sőt egyenesen támogatják. Persze ha a kertet választjuk, nem szükséges rögtön bonyolult, drága eszközöket választani. A piacon már hordozható, kisebb teljesítményű, engedély nélkül használható mobil napelemek is elérhetőek, ezek természetesen kisebb, így kempingezés során használt eszközök energiaellátására elegendőek. A kerti napelemek kapcsán végezetül azt is érdemes kiemelni, hogy nem muszáj egyetlen rendszerben gondolkozni, hiszen sok kicsivel is rengeteget spórolhatunk. Ha például a kertet nem hálózatról világítjuk meg, hanem a mindenki által ismert napelemes lámpákkal, máris takarékoskodhatunk. Fotovoltaikus megoldások egyébiránt más kerti funkciókhoz is elérhetőek, egyes napkollektorok akár a víz fűtését is felgyorsíthatják.

Van, ahol már az erkélyeket is napelemek borítják

Bár Magyarországon az otthoni napelemeket tekintve egyelőre nem túl divatos megoldás – részben a jellemzően bonyolultabb, drágább kivitelezés miatt –, valójában épületeinken nem csak a tető jelenti a hasznosítható felületet. Sok régióban egyre inkább terjednek azok a modulok, amelyeket a ház oldalára vagy homlokzatára telepítenek, sőt nem is olyan távol, Bécsben egyes társasházak külső lépcsőházainak oldalán is megfigyelhetőek függőleges napelemek. Szintén Ausztriában, de más államokban, így Németországban is meghonosodtak már az úgynevezett erkélynapelemek is. Ezek a pofonegyszerűen, szakértői segítség, illetve bizonyos limitig engedély nélkül felszerelhető eszközök olcsón beszerezhetőek online és egyes üzletekben is. A modulok jellemzően a lakások és házak erkélyein kapnak helyet.

A technológia mellett szól az egyszerűség, nem árt azonban hozzátenni, hogy az ilyen termékek teljesítménye nem túl nagy, egy-egy háztartási berendezés kiszolgálására alkalmasak. Az efféle napelemek használata itthon egyelőre tiltott, remélhetőleg idővel változtatnak majd a szabályokon.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.