Mutatjuk megyénként mikor indul az ingyen napelemes program

A 100 százalékban vissza nem térítendő napelemes támogatás pályázat benyújtása december 6-án indul.

Heteken belül indul a 100%-os napelemes támogatás!

Kérje a pályázatelőkészítés-csomagot 162.500 Ft-ért.

Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Idén decemberben végre elstartol az az eredetileg nyárra, majd őszre, végül pedig télre csúsztatott lakossági épületkorszerűsítési program, amellyel a napelemes beruházásokat, valamint a fűtéskorszerűsítést fogják segíteni. A csomag olyan háztartások számára lesz elérhető, ahol a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé esik. A programban azok vehetnek részt, akik legalább résztulajdonjoggal rendelkeznek az adott ingatlanban. Egy személy egyszer pályázhat, egy ingatlanra pedig egyszer kérhető a támogatás. A program különlegessége, hogy 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást kínál. Az elérhető összeget szigorúan tetőre telepített napelemekre; valamint napelemes rendszer kiépítésére, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére és nyílászáró cseréjére lehet fordítani. A szakemberek arra számítanak, hogy az otthonteremtési program után ez a csomag is nagy érdeklődési hullámot vált majd ki a hazai napelemes piacon, hiszen a támogatás remek lehetőséget kínál a villanyszámla csökkentésére.

Ezekre a dátumokra kell figyelni

A pályázat négy ütemben, regionális csoportosításban fog megnyílni. A csoportok az alábbiak: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye (A); Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye (B); Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (C); valamint Budapest és Pest megye (D).

Az első ütem az A csoporttal indul december 6-án, reggel 8 órakor, és december 27-ig, este 6 óráig tart. A B csoportnál az ütem december 13. és január 3., a C-nél december 20. és január 10., a D-nél pedig december 27. és január 17. között tart majd. A későbbi ütemek az alábbi módon alakulnak:

A csoport: 2022. szeptember 12. – október 3., 2023. szeptember 11. – október 2., 2024. szeptember 2. – szeptember 23.
B csoport: 2022. szeptember 19 – október 10., 2023. szeptember 18. – október 9., 2024. szeptember 9. – szeptember 30.
C csoport: 2022. szeptember 26. – október 17., 2023. szeptember 25. – október 17., 2024. szeptember 16. – október 7.
D csoport: 2022. október 3. – október 24., 2023. október 2. – október 23., 2024. szeptember 23. – október 14.

Az egyes ütemekben térségenként elérhető keretösszeg mintegy 2 milliárd forint (Baranya, Somogy és Tolna megye, 4. ütem) és nagyjából 17 milliárd forint (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 1. ütem) között alakul.

Miként lehet pályázni?

Támogatási kérelmet csakis elektronikusan, az online kitöltő program révén lehet benyújtani, amely a pályázati oldalon keresztül érhető el. A felülethez való hozzáférés feltétele a megadott regisztrációs listán szereplő valamely kivitelezővel való szerződés, valamint hogy a kivitelező az oldalon rögzítse a megrendelő adóazonosítóját. Ezek nélkül nem lehet majd belépni. A kérelem kitöltése, illetve lezárása után a program létrehoz egy nyilatkozatot, melyet két módszerrel szükséges hitelesíteni. Itt érdemes kiemelni, hogy a korábbi pályázati tervezetben még a kinyomtatott, kézzel aláírt, majd postai úton megküldött nyilatkozatot is lehetőségnek tüntették fel, a mostani verzióban viszont már csak elektronikus hitelesítést engedélyeznek.

Az egyik opció az ügyfélkapun keresztül elérhető azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatás (AVDH). Az AVDH ingyenesen hozzáférhető, értelemszerűen azonban megköveteli az ügyfélkapus regisztrációt. A másik lehetőség az elektronikus aláírás, amennyiben ezen hitelesítési mód mellett döntünk, minősített tanúsítványon alapuló, legalább fokozott biztonságú eljárást kell választanunk. A hitelesített nyilatkozatott nem szükséges kinyomtatni vagy kézzel aláírni, ehelyett a véglegesített kérelemhez kell mellékelni. A benyújtás dátumának az informatikai rendszerbe való teljes feltöltést tekintik. A pályázás részletes, illusztrált segédlete a támogatás oldalán, valamint a lebonyolító ÉMI Nonprofit Kft. honlapján érhető el.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit