Mutatjuk, mely technológiákkal spórolhat rengeteget egy háztartás

Ha egy háztartás mérsékelni akarja energetikai kiadásait, érdemes a fűtés korszerűsítésénél kezdeni.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az energiahatékony, modern és fenntartható fűtési rendszerek mérséklik a bolygóra nehezedő terhet, és ami sokak számára még csábítóbb: segítségükkel a rezsiköltségek is csökkenthetőek. Jó hír, hogy rengeteg lehetőség közül lehet választani akár újépítésű ingatlanról, akár egy meglévő otthon korszerűsítéséről van szó. Hazánban sok helyen még mindig gázzal fűtenek, ehhez gázkazánt vagy gázcirkót használnak. Már ezen a területen is vannak korszerűbb berendezések: a kondenzációs gázkazánok. Egy ilyen eszköz az égtermék egy részéből hőt tud visszanyerni, így a fűtési költség alacsonyabb. A gázfűtés kiépítése viszont engedélyhez kötött, és a kazánhoz egy duplacsöves kéményt is ki kell építeni, ami jellemzően komoly kiadásokkal jár. A környezet kímélése szempontjából napelemmel összeköthető fűtési rendszerben érdemes gondolkozni. Az elektromos kazán fűtőbetétekkel alakítja az elektromos energiát hőenergiává, hőleadó felületként konvektor, fűtőpanel és radiátor is alkalmazható. A kombi elektromos kazán meleg vizet is elő tud állítani, hatékonysága jó, de a fogyasztása magas. Éppen ezért ajánlott összekötni egy, a működtetéshez szükséges energiát biztosító napelemes rendszerrel.

Egy másik technológia az infrafűtés, amely az elektromos áramot az infravörös tartományba tartozó hőhullámmá alakítja. Segítségével hamar felmelegszik a szoba, hőtartó képessége azonban meglehetősen rossz. Mivel felületi hőmérséklete elérheti a 100 Celsius-fokot, figyelni kell az elhelyezésére.

Végezetül a hőszivattyú egy külső közegben elérhető energiát hasznosítja fűtésre, meleg víz előállításra. A hőt a talajból, a levegőből és vízből egyaránt kivonhatja, majd azt egy másik helyre, például egy lakóhelyiségbe szállítja. A hőszivattyú hűtésre is képes, ilyenkor a belső terekből vonja ki a hőt, majd vezeti a szabadba. A kinyerési környezettől függően beszélhetünk levegő-víz, víz-víz és talaj-víz hőszivattyúról. A rendszer kifejezetten gazdaságos és energiatakarékos. Használatához áramra van szükség, a fűtési szezonban működtetéséhez bármely szolgáltatónál lehet igényelni a kedvezményes H tarifát. Amennyiben a hőszivattyút napelemes rendszerrel kombináljuk, még kisebb lehet a rezsi.

Ajánlott tartalom

30 ezren kaphatnak napelemes támogatást, részletek!

A Napenergia Plusz Program újra elérhető.