Mutatjuk mennyi pénzre pályázhat, ha napelemet telepítene

Magyarországon az új Napenergia Plusz Program 75,8 milliárd forintos támogatással segíti az otthoni napelemes rendszerekhez tartozó akkumulátorok kiépítését.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az elmúlt években elképesztő fellendülés zajlott a hazai napelemes piacon, ebben pedig az állami pályázatoknak is komoly szerepük volt. A trend nem meglepő, hiszen Magyarország klímacéljainak megvalósításában a lakossági napelemeknek is komoly szerepet szánnak. Csak hogy két példát említsünk: előbb az otthonfelújítási program, majd a 100 százalékos támogatás segített sokaknak a telepítésben. Utóbbi program messze nem volt zökkenőmentes, sőt. A pályázatot korábban négy fordulósra tervezték, a közelmúltban viszont kiderült, hogy az első, 2022 februárjában lezárult fordulót nem követi már újabb kör. A helyzetet korábban bonyolította, hogy tavaly novemberben csatlakozási stopot vezettek be az újonnan kiépített napelemes rendszerekre. A lesújtó hírek után az utóbbi időszakban több pozitív fejlemény is született. Kiderült, hogy a piacot ellehetetlenítő korlátozást 2024. január 1-én beszüntetik majd, és ekkor újabb pályázat is indulhat Napenergia Plusz Program néven, amelybe az előző támogatás fennmaradt keretét is be fogják forgatni. Cikkünkben a pályázat eddig ismertetett részleteit mutatjuk be.

Közel 76 milliárd az otthonok fejlesztésére

A kormány 2023 októberének elején jelentette be a napenergia további térnyerését segítő Napenergia Plusz Programot, amely Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint előreláthatóan jövő januártól lesz elérhető. Az ösztönzés célja, hogy segítsék a családokat az energiatárolást – magyarán otthoni akkumulátorokat – is magukba foglaló rendszerek kiépítését. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a 75,8 milliárd forintos keretösszegű pályázaton vissza nem térítendő forrást nyerhetnek majd el a háztartások az otthon megtermelt zöldenergia felhasználásához és tárolásához. Mindenekelőtt érdemes kiemelni, hogy a pályázat szabályain jelenleg is dolgoznak, sok biztos részlet egyelőre nem ismert. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára október 11-én az M1 műsorában azt mondta, folyamatosan egyeztetnek a szakmai szervezetekkel. Ami biztosnak tűnik: a programban csakis olyan beruházásokra fognak pénzt adni, amelyhez a napelem mellett tároló is tartozik. A csomagban az elképzelések szerint 65 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújtanak majd.

Egy otthoni akkumulátor kiépítése ugyan jelentősen megnöveli a napelemes beruházás költségét, hosszú távon viszont komoly biztonságot adnak az ilyen berendezések. Az eszközökkel a beruházási idő kétség kívül kitolódhat, ám azt is figyelembe kell venni, hogy az energia elraktározásával akár a hálózati vételezés mértékét is csökkentheti az adott háztartás. Az akkumulátoroknak ráadásul az országos hálózatot is tehermentesítik, ez magyarázhatja a kormány célzott pályázatát. Korábban éppen arra hivatkozva jelentették be a betáplálási stopot, hogy a napelemek terjedésével nem volt összhangban a hálózat fejlődése.

Több tízezer háztartás kaphat segítséget

Mint Steiner Attila kiemelte, a becslések alapján a Napenergia Plusz Program előnyeivel mintegy 20 ezer háztartás élhet majd. Noha az akkumulátorok most igen drágák, szeretnék, ha minél több család használná a technológiát. A jelenlegi elképzelések szerint a támogatást legfeljebb 8 kilowatt kapacitású akkumulátoros energiatárolóval lehet majd igényelni, a háztartási kiserőmű maximális teljesítménye ezzel szemben 4 kilowatt lehet. Úgy tűnik továbbá, hogy a pályázattal a bruttó elszámolásba kerülő lakossági fogyasztókat akarja megcélozni a kormány – mint ismeretes, a régebben használt szaldó elszámolás kivezetéséről korábban döntöttek. Fontos hozzátenni, hogy a szabályok még sokat módosulhatnak a végleges kiírás előtt. A Magyar Közlönyben már megjelent egy kormányrendelet, ez alapján január 1-ig dolgozhatja ki a részleteket az energiaügyi miniszter.

A program híre láthatóan már most fellendülést hozott a piacon, nem egy cég kezdett el kifejezetten a pályázattal kapcsolatos marketingtevékenységet folytatni, összeszedni a tudnivalókat, lehetőségeket. Akármikor, akármilyen szabályok mellett is válik elérhetővé majd a támogatás, mindenképp érdemes lesz alaposan, több forrásból tájékozódnia a potenciális igénylőknek.

Ajánlott tartalom

Jó hírt, ha olcsóbb napelemes rendszerekre vágyott

A kísérleti rendszerrel az épületbe integrált napelemek fejlesztésének lehetőségét tesztelik.