Mutatjuk mennyivel kell többet fizetni augusztustól az energiáért

Három rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, amelyek az új rendszert szabályozzák.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A csütörtöki Magyar Közlönyben három olyan rendelet jelent meg, amelyek az új rezsiszabályokra vonatkoznak. A kormány részéről egy, az energiahivatal oldaláról két rendeletet tettek közzé. A lakossági fogyasztói földgázár idén augusztusra és szeptemberre 21,416 forint per megajoule, míg októberre és decemberre 22,002 forint meg megajoule lesz. Az MVM oldalán elérhető adatok szerint jelenleg az egyetemes szolgáltatásban megajoule-onként 2,265-3,101 forint a gáz ára az első árkategóriában, és 2,57-3,567 megajoule per forint a második árkategóriában. Ahogy korábban bejelentették, évi 1729 köbméteres, tehát havi 144 köbméteres fogyasztásig marad a kedvezményes, 102 forintos köbméterenkénti díj. Efölött viszont – mint most kiderült – köbméterenként 747 forintot kell fizetni. A versenypiaci ár egyébként ennél jóval magasabb, 1020 forint lenne.

A másik energiahivatali rendeletben az áram árát szabályozzák. A végfelhasználói ár A1 és A2 díjszabás esetén 70,104 forint per kilowattóra, B árszabás esetén 62,884 forint per kilowattóra lesz. Az áram mostani, rezsicsökkentett ára A1 árszabásban, azaz völgyidőszakban, rendszerhasználati díjakkal együtt 36,386-37,503 forint kilowattóránként; A2 díjszabásban, vagyis csúcsidőszakban, 31,052-41,085 forint. A B alap árszabás 22,962 forint per kilowattóra. Évi 2523 kilowattóra fogyasztásig tehát marad a 36 forintos, rezsicsökkentett ár, a határ feletti fogyasztásnál ugyanakkor már 70,10 forint lesz a kilowattóránként a díj. A valós piaci ár ennek többszöröse, 268 forint lenne. Az éjszakai áram 23,1 forint per kilowattóra lesz a korlátig, ezt meghaladva azonban 62,9 forintot.

Németh Szilárd rezsibiztos az új díjakat Tusványoson, egy sajtótájékoztatón is ismertette. Itt azt is bejelentette, hogy marad a nagycsaládos kedvezmény a gázfogyasztás esetében, emellett egy új, az egy gázmérővel rendelkező társasházakra vonatkozó, az önálló lakások számán alapuló kedvezményt is bevezetnek.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.