Mutatjuk miért éri meg a cégeknek napelemet telepíteni

A betáplálási stop mellett is megérheti egy vállalatnak napelemet telepíteni, mutatjuk a számokat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy a napenergia nemcsak környezetbarát, hanem gazdaságos megoldás is – számol be a Pénzcentrum. Egy komplex napelemes rendszer telepítésének költségei piaci áron 2-3 év alatt megtérülhetnek, de a nemrég bejelentett villamosenergia-árplafon mellett is csak 3-5 évre van szükség. A korábban megjelent 238/2023. (VI. 19.) kormányrendelet szabályozza a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kérdéseket, a rendelet értelmében meghatározott tevékenységet végző, jelenleg fix-áras villamosenergia-szerződéssel bíró cégek számára az áramért fizetendő energiadíj legfeljebb 75 forint per kilowattóra lehet – 375 forint-euró árfolyammal számolva. A határ feletti részt az állam téríti meg az energiakereskedőknek. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok továbbra is megéri energetikai befektetéseket megvalósítaniuk. „Jelenleg is érvényben lévő visszatáplálási korlátozás mellett, egy optimálisan megtervezett napelem rendszer esetén a fogyasztási profilnak megfelelően egy vállalkozás villamosenergia-igényének 40-80 százaléka kiváltható.

A visszatáplálás elleni védelemmel ellátott napelemes beruházás akár 3-5 év alatt megtérülhet a fogyasztási szokások, a pontos műszaki tartalom, a hálózati engedélyes által meghatározott műszaki feltételek, valamint a villamosenergia-díjak alakulásának függvényében” – nyilatkozta Házi Ádám, a Wagner Solar fejlesztési igazgatója. Az adatok alapján optimálisabb a cégeknél a barnamezős beruházás, mint a családi házak tetején egy kisebb méretű rendszer esetében. Egy vállalkozás, amelynek éves áramfogyasztása 100 ezer kilowattóra, és 120 forint per kilowattóra áron veszi az energiát, éves szinten jelenleg 12 millió forintot, 75 forint per kilowattóra mellett pedig 7,5 millió forintot fizet az áramért.

Egy jól megtervezett, 600 kilowattos, éves szinten 650-700 megawattórát termelő rendszer beruházási költsége 130-186 millió forint, az árplafont mellett a megtérülési idő így közel 5 év, és még a visszatáplálási korlátozás mellett is megérheti a beruházás. Könnyen elképzelhető, hogy a mostani helyzetben rövidesen felpörögnek majd a céges napelemes projektek.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.