A gyümölcsfákat legegyszerűbben és legjobban a méhek porozzák be. Kína egyes vidékeiről azonban szinte teljesen eltűntek ezek a szorgos rovarok. Emberi munkaerővel próbálják őket pótolni.

Nagy a baj Kínában: méhek helyett kézzel porozzák be a virágokat

A gyümölcsfákat legegyszerűbben és legjobban a méhek porozzák be. Kína egyes vidékeiről azonban szinte teljesen eltűntek ezek a szorgos rovarok. Emberi munkaerővel próbálják őket pótolni.

Szecsuán tartomány Hanjüan megyéjét gyakran a világ körtefővárosának hívják. A virágokat azonban pár év óta fáradságos kézi erővel kell beporozni, annyira megritkultak a korábbi dolgozók, a méhek. Az emberi munkások (elsősorban nők) fáról fára járnak, és ecsetekkel porozzák be a fehér virágokat. A módszer egyike azoknak, amelyet sok farmer alkalmaz a világon, miközben a beporzó rovarok populációja folyamatosan hanyatlik. (Erről két éve rendezett egy kiállítást a kaliforniai oaklandi múzeum, ahonnan a cikk képei is származnak.) A kutatók sok tényezőnek tulajdonítják az állományok pusztulását, köztük a rovarirtó szereknek, a parazitáknak és az invazív ragadozóknak, írja a Wired magazin. Sok faj a kihalás szélére sodródott, állapította meg egy februárban közzétett ENSZ-jelentés.

A Szecsuán tartományban élő farmerek már évek óta kézzel végzik a virágok beporzását.

Munkások kis hadseregei indulnak útra hosszú botokra erősített ecsetekkel, hogy megtermékenyítsék a virágokat. Fáradságos munka, de még mindig olcsóbb, mint távolabbi helyekről méheket bérelni és a helyszínre szállítani. Noha egyesek félnek, hogy ez azt jelzi előre, mi lesz majd az egyesült államokbeli (és akár a magyarországi) mezőgazdaságban, Eric Mussen, a davisi Kaliforniai Egyetem mezőgazdásza nem tart attól, hogy ott emberek váltanák fel a méheket a közeli jövőben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.