Nagy a kereslet az Egyesült Államokban a napipari munkások iránt

Kaliforniában 43.700-an dolgoznak a napelem iparban, többen, mint a filmiparban. Texasban az új iparág több embert foglalkoztat, mint ahányan a rancheken dolgoznak. A napelem iparban érdekelt amerikai cégeknek összességében több alkalmazottjuk van, mint a szénbányászatnak.

Meglehetősen beszédesek ezek az adatok, amelyek a Solar Foundation interaktív térképéről derülnek ki. A térkép államonként veszi számba az amerikai napipar helyzetét. Az iparág lassan visszavonhatatlanul húzó ágazat lesz az Egyesült Államok gazdaságában, írja az energiacentrum.com.

A legerősebb e téren Kalifornia, Arizona, Pennsylvania, Texas, Colorado és New York állam. Az egyes államok összlakosságához képest a legmagasabb a napmunkások száma Arizonában, Hawaii-ban és Kaliforniában. A lista végén Wyoming, Dél-Dakota és Nyugat-Virginia.

Az élen állók közül többen is elég gyengén állnak napenergia-forrásban, de ez, mint ahogyan azt a világ legtöbb működő napelem-kapacitással ellátott országa, Németország példája is bizonyítja, ez nem akadálya a napelem-szektor fejlődésének.

Andrea Luecke, a Solar Foundation ügyvezető igazgatója szerint a legfontosabb tényező, hogy egy-egy állam vezetése mennyire támogatja a napelem ipart, amely szektor munkaerő-piacát is meghatározza.

Ajánlott tartalom

Palkovics László: megfelelő kompenzáció nélkül nem terhelhető a lakosságra az energiafogyasztás költsége

Amennyiben az Európai Unió kiterjeszti a kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) alkalmazási hatályát a járművekre és a háztartásokra, akkor az uniós szociális alap forrásainak a jelenlegi szinten kell maradniuk, ugyanis megfelelő kompenzáció nélkül nem terhelhető a lakosságra az energiafogyasztás költsége - jelentette ki a technológiai és ipari miniszter Luxembourgban, az MTI-nek telefonon nyilatkozva kedden.