Nagy Britanniában a szélerőművek a fosszilis energiatermelés fölé kerekedtek

Nagy Britanniában a szélerőművek több energiát állítottak elő, mint a fosszilis alapú erőművek.

Maf Smith, a RenewableUK helyettes vezérigazgatója elmondta, hogy a világ egy történelmi jelentőségű pillanathoz érkezett az energiaiparban azzal, hogy a megújulóenergetika felülmúlta a fosszilis energiatermelést. A brit National Grid tájékoztatása szerint a szélerőművek 2290 gigawattórányi-, míg a fosszilis alapú energiatermelők 1755 gigwattórányi elektromos áramot termeltek a 2016. áprilistól májusig tartó időszakban.

Anglia elsőként kezdett iparszerűen szenet termelni a 13. században. A RenewableUK a napokban kiadott közleménye szerint a 2016. áprilistól májusig tartó időszakban az Egyesült Királyságban a szélerőművek több energiát termeltek, mint a fosszilis alapú energiaipar.

A brit National Grid statisztikái szerint a szélerőművek 2290 gigawattóra elektromos áramot termeltek, ezzel szemben a fosszilis alapú energiatermelők 1755 gigawattórányi elektromos energiát állítottak elő. Maf Smith, a RenewableUK helyettes vezérigazgatója szerint a globális energiaipar egy történelmi jelentőségű fordulóponthoz érkezett azzal, hogy a szélenergia felülteljesítette a szénalapú energiatermelést.

Az energiaipar fokozatos átalakulását jelzi a Carbon Brief beszámolója is, miszerint az Egyesült Királyságban a napenergia-termelés meghaladta a szénalapú energiatermelést a május 3. és 9. közötti időszakban.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.