Nagy Britanniában a szélerőművek a fosszilis energiatermelés fölé kerekedtek

Nagy Britanniában a szélerőművek több energiát állítottak elő, mint a fosszilis alapú erőművek.

Maf Smith, a RenewableUK helyettes vezérigazgatója elmondta, hogy a világ egy történelmi jelentőségű pillanathoz érkezett az energiaiparban azzal, hogy a megújulóenergetika felülmúlta a fosszilis energiatermelést. A brit National Grid tájékoztatása szerint a szélerőművek 2290 gigawattórányi-, míg a fosszilis alapú energiatermelők 1755 gigwattórányi elektromos áramot termeltek a 2016. áprilistól májusig tartó időszakban.

Anglia elsőként kezdett iparszerűen szenet termelni a 13. században. A RenewableUK a napokban kiadott közleménye szerint a 2016. áprilistól májusig tartó időszakban az Egyesült Királyságban a szélerőművek több energiát termeltek, mint a fosszilis alapú energiaipar.

A brit National Grid statisztikái szerint a szélerőművek 2290 gigawattóra elektromos áramot termeltek, ezzel szemben a fosszilis alapú energiatermelők 1755 gigawattórányi elektromos energiát állítottak elő. Maf Smith, a RenewableUK helyettes vezérigazgatója szerint a globális energiaipar egy történelmi jelentőségű fordulóponthoz érkezett azzal, hogy a szélenergia felülteljesítette a szénalapú energiatermelést.

Az energiaipar fokozatos átalakulását jelzi a Carbon Brief beszámolója is, miszerint az Egyesült Királyságban a napenergia-termelés meghaladta a szénalapú energiatermelést a május 3. és 9. közötti időszakban.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit