Nagy erőkkel zajlik a bugaci ősborókás helyreállítása

Folyamatosan zajlik a bugaci erdőtűzben leégett fenyvesek letermelése, a terület helyreállítása, miközben megindult a növényzet regenerálódása is – derült ki azon a bejáráson, amelynek keretében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetője tájékoztatta Illés Zoltánt a munkák állásáról.

A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnökének meghívására érkezett a térségbe. A látogatás egyik helyszíne a tavaly leégett bugaci ősborókás volt.

avában zajlik a helyreállítás Bugacon, ahol több száz hektáron pusztított erdőtűz tavaly. A terület egy részét közmunkások segítségével megtisztították, az égett faanyagot erdészeti szakemberek folyamatosan szállítják el a helyszínről, emellett megkezdődött a tájidegen növényfajok eltávolítása is a természetvédelmi területen – mondta el Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. A munkákkal párhuzamosan zajlik egy KEOP-beruházás is, amely szintén a nem őshonos fajok irtására koncentrál. Az erdőtűz után ugyanis sok helyen jelentősen elszaporodott több tájidegen növényfaj, mint például a selyemkóró.

Közben a természet regenerálódása is megkezdődött, a gyepterületek nagy része már helyreállt, és a nyárfajok is jelentős területen sarjadásnak indultak. Még néhány évig eltart, mire a szakemberek végeznek az újratelepítéssel, de a természet teljes újjászületéséhez évtizedekre van szükség. 2012 áprilisában csaptak fel a lángok a bugaci ősborókásban, a tűz napokig pusztított összesen 860 hektáron. A faállományban keletkezett károk több százmillió forintra tehetők, de a természetben, a védett növény-és állatfajokban bekövetkezett pusztulás mértéke felbecsülhetetlen.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.