Nagy József lett az új szlovák környezetvédelmi miniszter

Nagy József lett az új szlovák környezetvédelmi miniszter, a Híd polgári párt jelöltjét Ivan Gasparovic államfő kedden nevezte ki az újra különálló tárca élére.

Az önálló környezetvédelmi minisztériumot az előző, Robert Fico vezette kormány megszüntette, s beolvasztotta a mezőgazdasági minisztériumba. A júniusi parlamenti választások után létrejött jobbközép kormánykoalíció azonban visszaállította.  A tárcát a magyar-szlovák Híd párt ellenőrzi. A Bugár Béla vezette Híd kezében van még a mezőgazdasági tárca (Simon Zsolt), illetve a kisebbségekért és az emberi jogokért felelős kormányfő-helyettesi (Rudolf Chmel) poszt. A környezetvédelmi államtitkári posztra Érsek Árpád a Híd jelöltje. Ha jelölését a koalíciós tanács keddi ülésén jóváhagyja, kinevezése már szerdán várható. Nagy József eddig a mezőgazdasági minisztérium államtitkára volt. Az új környezetvédelmi miniszter 1968-ban született Dunaszerdahelyen. Iskoláit szülővárosában végezte, majd 1992-ben diplomázott a pozsonyi közgazdasági főiskolán.

1996-tól több cégben dolgozott vezető állásban, míg az idei júniusi parlamenti választásokon a szlovák parlament képviselője lett. A testületben a pénzügyi és költségvetési bizottság tagja.
A kormányfővel együtt összesen 15 tagú szlovák kabinetben a Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniónak (SDKU) 5, a Szabadság és Szolidaritásnak 4, a Kereszténydemokrata Mozgalomnak 3 és a Hídnak szintén 3 miniszteri, illetve kormányfő-helyettesi posztja van.

Ajánlott tartalom

Súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában a klímaváltozás

Az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint 2050-re a globális felmelegedés miatt az infrastruktúra 70 százalékát és a kritikus infrastruktúra 30-50 százalékát fenyegeti károsodás, amelynek várható költségei több tízmilliárd dollárra rúgnak - számolt be róla a BBC News.