Nagy József lett az új szlovák környezetvédelmi miniszter

Nagy József lett az új szlovák környezetvédelmi miniszter, a Híd polgári párt jelöltjét Ivan Gasparovic államfő kedden nevezte ki az újra különálló tárca élére.

Az önálló környezetvédelmi minisztériumot az előző, Robert Fico vezette kormány megszüntette, s beolvasztotta a mezőgazdasági minisztériumba. A júniusi parlamenti választások után létrejött jobbközép kormánykoalíció azonban visszaállította.  A tárcát a magyar-szlovák Híd párt ellenőrzi. A Bugár Béla vezette Híd kezében van még a mezőgazdasági tárca (Simon Zsolt), illetve a kisebbségekért és az emberi jogokért felelős kormányfő-helyettesi (Rudolf Chmel) poszt. A környezetvédelmi államtitkári posztra Érsek Árpád a Híd jelöltje. Ha jelölését a koalíciós tanács keddi ülésén jóváhagyja, kinevezése már szerdán várható. Nagy József eddig a mezőgazdasági minisztérium államtitkára volt. Az új környezetvédelmi miniszter 1968-ban született Dunaszerdahelyen. Iskoláit szülővárosában végezte, majd 1992-ben diplomázott a pozsonyi közgazdasági főiskolán.

1996-tól több cégben dolgozott vezető állásban, míg az idei júniusi parlamenti választásokon a szlovák parlament képviselője lett. A testületben a pénzügyi és költségvetési bizottság tagja.
A kormányfővel együtt összesen 15 tagú szlovák kabinetben a Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniónak (SDKU) 5, a Szabadság és Szolidaritásnak 4, a Kereszténydemokrata Mozgalomnak 3 és a Hídnak szintén 3 miniszteri, illetve kormányfő-helyettesi posztja van.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.