Nagy lehetőség a magyar cégek előtt – így kerülhetnek be a globális vérkeringésbe

Egyre több az együttműködés a nagyobb piaci szereplők és a kicsik között – mondta lapunknak Balázs László, a GE fényforrásüzletágának európai piacokért felelős innovációs vezetője.

A válságot a fényforrásiparág is megérezte, hiszen rá is hatással volt, hogy lassult az építőipar teljesítménye és egyre nehézkesebb lett a hitelezés – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Balázs László, a General Electric (GE) fényforrásüzletágának európai piacokért felelős innovációs vezetője. Példaként említette, hogy néhány brit önkormányzat estére lekapcsolja a közvilágítást, míg a francia középületekben egy új törvény értelmében éjszaka kikapcsolják a világítást.

Ugyanakkor a globális gazdasági visszaesés lehetőséget is teremtett, hiszen megnőtt az érdeklődés az energiatakarékos megoldások iránt, valamint lekapcsolni a világítást és “úgy hagyni”, az nem XXI. századi megoldás – hangsúlyozta Balázs, aki szerint a világítástechnológiai szektorban nem a válsággal kezdődött az átalakulás, hanem a ledek megjelenésével. E fényforrások hatásfoka ugyanis rohamosan javul, miközben áruk csökken, így 2020-ra az európai világítási piac 70 százaléka már ledalapú lehet – mondta Balázs. Ezenkívül mivel a gyorsan cserélhető, rövid élettartamú izzólámpákat az akár ötven évig – tízszer jobb hatásfokkal – működő ledek váltják, visszaesik az évek alatt óriási anyagi áldozatokkal létrehozott lámpacserepiac is, mely mögött jelentős technológiai háttér is volt.

Ez az átalakulás minden piaci szereplőt érintett – mondta a GE innovációs vezetője, aki szerint a kisvállalatok szempontjából például kedvezőbb lett a helyzet, hiszen amíg korábban komoly tőkeigényű volt az ágazat, amihez nem kevés technológiai ismeret és gyártókapacitás is kellett, addig ma már a ledes chipeknek köszönhetően sokkal könnyebb bekerülni a piacra, akár kisebb induló tőkével is. Ez a nagyobb szereplők számára is változást hozott, hiszen már nem néhány vetélytárssal kell megküzdeniük, hanem több ezer innovatív céggel. (Ezenkívül a nagyobb szereplőknek – mint például a GE – az üzleti modelljüket is át kellett alakítani, mivel amellett, hogy biztosítani kell a piac számára a hagyományos termékeket, egyre nagyobb hangsúlyt szükséges fektetni a ledrendszerekre is.)

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.