Nagy mennyiségű veszélyes hulladékot halmoztak fel

Az Oroszországban felhalmozott veszélyes hulladékok mintegy 30 milliárd tonnát tesznek ki – mondta Dmitrij Medvegyev egy Dzerzsinszkben csütörtökön tartott környezetvédelmi tanácskozáson, de Nyikolaj Laverov, az orosz Tudományos Akadémia elnökhelyettese nyomban leszögezte: a mennyiség legalább 80 milliárd tonna.

Laverov hozzátette: a mennyiséget a világűrből végzett mérések alapján számították ki, s a legnagyobb baj az, hogy nem tudni, ezen belül hol milyen hulladékokat tárolnak. Az elnök leszögezte, hogy a hulladék súlyos és bonyolult probléma, s hogy a megsemmisítéséhez megfelelő finanszírozás szükséges. Úgy vélte, ez lehet közös állami és magánbefektetés is, de feltétlenül jogszabályban kell rögzíteni az állam feladatait a probléma megoldásában. Medvegyev élesen bírálta a környezetvédelem oroszországi helyzetét, s úgy vélte, ebben szerepe van évtizedes problémáknak, a kilencvenes évek válságának, és az elmúlt tíz évben erre fordított pénzeszközök nem elégséges voltának, nem utolsósorban pedig a természet kincseihez való nem megfelelő viszonynak. Medvegyev prioritást követelt a környezetvédelem számára mind az állam, mind a gazdasági szereplők részéről. Megbízta a kormányt, hogy egy hónapon belül fejezze be és terjessze be az állami dumába az ezzel kapcsolatban kidolgozás alatt álló három törvényt, a dumát pedig felszólította: biztosítson elsőbbséget ezeknek a jogszabályoknak. Jurij Trutnyev illetékes miniszter elmondta, hogy a három törvény közül kettő a dumában már túl van  az első olvasaton, a harmadik beterjesztéséhez azonban még idő szükséges. Az elnök elégedetlenségének adott hangot, hogy az ökológiával összefüggő, egy éve kiadott utasításait nem teljesítik megfelelően, ezért a kormányt bírálta.

Ajánlott tartalom

1,3 milliárd forintot biztosítanak a kórházi klímák javítására

A hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, a kórházi klímák javítására 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén - mondta el a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn reggel a Kossuth rádióban.