Nagyobb árvizeket hoz a globális felmelegedés

A tengerek sótartalmának változása is befolyással van a szárazföldre hulló csapadék mennyiségére és az esős napok ciklusaira, derül ki a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium új kutatási eredményeiből.

A tengerek a Föld felszínének 71 százalékát borítják, és legfőbb forrásai a levegőben lévő párának. Változó összetételük tehát a légkörre is kihatással van, írja a piacesprofit.hu. A sósabb tengerek körül kevesebb csapadék esik, míg a kevésbé sós vizeknél fokozottabbak az esőzések. Eme összefüggés kimutatása azonban sokáig problémásnak bizonyult. Tudósok most a tengerek sótartalmáról és a csapadékmennyiségekről szóló, 1950 és 2000 között mért adatokat tanulmányozva mutatták ki a közvetlen kapcsolatot a két jelenség között. Az etalonnak számító Science magazinban közzétett tanulmány szerint a csapadékmennyiség 50 év alatt 4 százalékkal nőtt, vagyis dupla akkora mértékben, ahogy azt a korábbi klímamodellek becsülték.  Ennek köszönhető, hogy a korábban esős vidékek elsivatagosodtak, valamint egyes régiókban nőtt az esőzések volumene. A kutatók a 3500 víz alatti robotot alkalmazó Argos rendszerből nyerték adataikat. A tanulmányból kiderül, hogy a klímaváltozás megbolygatta a csapadékciklusokat, s ahogy folytatódik a globális felmelegedés, még szélsőségesebbé válnak majd az aszályok és a heves esős időszakok.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.