Nagyobb kapacitással működik Teljesen megújult a solymári alállomás

Teljesen megújult az E.ON Hungária csoport solymári alállomása, amely nagyobb üzembiztonságot és kapacitást jelent a budai térség és környékbeli települések lakosai számára – közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint a társaság egyik legjelentősebb Buda környéki hálózatfejlesztését a természeti környezet megóvása mellett az agglomeráció növekvő lakosságszáma nyomán emelkedő energiakereslet tette szükségessé. A solymári alállomás 40-50 éve még 7500 fogyasztót látott el, mára azonban már 40 ezer fogyasztási pont áramellátását biztosítja Máriaremete, Remeteszőlős, Solymár, Pesthidegkút, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Piliscsaba és Nagykovácsi településein. A közlemény szerint az új és korszerű kapcsolóberendezésekkel tovább növelhető az üzembiztonság, és az esetlegesen bekövetkező hibák javítása is rövidebb ideig tart majd.

Az alállomás megújulásával párhuzamosan megkezdték a környező településeken és védett erdőkön áthaladó 20 kV-os középfeszültségű hálózat egy részének elbontását és annak földkábellel való helyettesítését – írták. Összesen több mint 450 oszlopot és 50 kilométernyi szabadvezetéket szüntet meg és vált ki földkábellel a társaság a Budai Tájvédelmi Körzet Natura 2000-es területein, illetve a térség lakóövezeteiben. A teljes folyamat 2022-2025 között több lépcsőben, az ügyfelek áramellátásának folyamatos biztosítása mellett történik. A kétmilliárd forint értékű hálózatfejlesztés részben a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból valósul meg a magyar kormány előfinanszírozásával, részben önerőből – közölte a társaság.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.