Nagyobb napelemes rendszerekre pályázhat januártól

2024 január közepén 75 milliárd forintos keretösszegű pályázat indul a napelemes beruházások támogatására, beleértve a nagyobb kapacitású napelem és tároló rendszereket is.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Bővülhet a napenergia kihasználása, miután a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) és az Energiaügyi Minisztérium szakmai egyeztetéseket folytatott a Napenergia Plusz Programról. A 2024-ben induló, 75 milliárd forintos keretösszegű pályázat lehetővé teszi majd a nagyobb kapacitású napelem és tároló együttesek létesítésére támogatás igénylését. A szövetség elnöke, Kiss Ernő, kifejezte az MNNSZ fontos kérését az Energiaügyi Minisztérium felé, amely a korábbi pályázatok kifizetéseinek segítésére irányul. A szállítói finanszírozások lezárása segíthet az új pályázatban való részvétel és a napelemkivitelezők terhei és kockázatainak csökkentésében. Az államtitkárral folytatott egyeztetés során az MNNSZ kiemelte, hogy az új pályázat elszámolási rendszere hatékony és gyors kell legyen, hogy minden érintett érdekeinek megfeleljen. A szövetség szerint az új pályázatban a napelemek kapacitása és tárolók mérete várhatóan 5-10 kW között változhat, amely a szakmai egyeztetések során fog véglegesedni.

Az MNNSZ és a minisztérium közötti további szakmai egyeztetések során felmerült, hogy a határidő közel van, és még sok nyitott kérdés van, ami érinti az új napelemes beruházásokat, a napelemtulajdonosokat, valamint a szolárpiaci résztvevőket. A felek egyetértenek abban, hogy az új pályázat sikere érdekében ezekre a kérdésekre mielőbb választ kell találni.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.