Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Nagyobb naperőmű épül, mint egy paksi blokk
Tudj meg többet: Napenergia

Nagyobb naperőmű épül, mint egy paksi blokk

Marokkóban építik a világ legnagyobb naperőmű parkját, a négy blokkos Noor (Fény) erőművet. Ez az erőmű 580 megawattos teljesítménnyel fog üzemelni, de a teljes Ouarzazate-projektben az ország 2020-ra 2000 megawattnyi összteljesítményt akar előállítani napenergiából.

Az összehasonlítás kedvéért egy paksi blokk kapacitását a kétezres évek vége felé sikerült feltornászni 500 megawattra. A négyblokkosra tervezett Noor harmadik blokkjának 2017-re kell elkészülnie, és összesen 30 négyzetkilométeren feküdne a teljes erőmű. Összesen 240 ezer tonna széndioxid-kibocsátást spórolnak majd meg mindezzel évente.

Bár most arról számolt be a Guardian, hogy ismeretlen okból épp elhalasztották az első blokk tervezett átadását. Marokkóban mindenesetre nem állhat igazán sokáig az ügy, mivel az ország éves energiaellátásának 38 százalékát kell 2020-ra napenergiából fedezniük, és összesen megújuló energiaforrásból 42 százalékát. Marokkó egyébként Afrika egyik legnagyobb energiaimportőre, alig van saját földgázuk vagy kőolajuk.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.