Nagytakarítás a cégénydányádi természetvédelmi területen

Nagytakarítást, az illegálisan lerakott hulladékok eltávolítását végezték el pénteken a cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Területen a nyíregyházi E-misszió Természet és Környezetvédelmi Egyesület munkatársai Szigetvári Csaba projektvezető közölte az MTI-vel, hogy a hulladékot a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával távolították el a területről, ahol 150 köbméternyit gyűjtöttek össze.

Elmondása szerint a Fehérgyarmathoz közeli Cégénydányád Kende-kúriája és annak parkja a szatmári térség gyöngyszemének számít. A régi híres kertépítők által készített parkban a világ különböző részeiből származó különleges fafajok, gondosan ápolt gyepszőnyeg és a madárvilág ritkaságai láthatók. Így például a kora tavasszal pompázó, aranysárga virágú védett téltemető növény, míg az odvas fákban fekete harkály költ, és ott telel az erdei fülesbagoly is. Ahhoz, hogy a kastélypark ismét régi fényét idézze, elengedhetetlen volt, hogy összegyűjtsék ott az illegálisan elhelyezett hulladékokat és elszállítsák, ártalmatlanítsák azokat – húzta alá a projektvezető. Emellett szemléletformáló táblát is elhelyeztek az egyébként védett területen, sőt tájba illő, fából készült hulladékgyűjtőket raktak ki, hogy jobb belátásra bírják a szemetelőket. A Kende-kúria parkjában illegálisan elhelyezett szemét nem csak bántotta a szemet, hanem mérgező is lehetett az ott élő, ritka madarak számára, amelyek esetleg táplálékot kerestek a hulladékdombokon. A most kitakarított területen ilyen veszély már nem fenyegeti a fekete harkályokat vagy baglyokat, és remélhetőleg a jövőben is tiszta marad a park.

Ajánlott tartalom

AM: szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket - jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt keddi záróeseményén.