Napelem forradalomra készülnek az amerikai tudósok

Mezőgazdaságaban is hasznosítható lenne az új fejlesztésű napelem.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem csapata olyan szerves, félig áteresztő fotovoltaikus cellákon alapuló szűrőket tesztelt, amelyeket üvegházakban lehet alkalmazni – számol be a PV Magazine. A kutatók három szűrővel kísérleteztek, az üvegházakban salátát próbáltak termeszteni. Brendan O’Connor, az egyetem munkatársa szerint az organikus félvezetők nagyon jól hangolhatóak annak tekintetében, hogy a sugárzás mely részét nyeljék el a cellák, és mely részét engedjék át. Az eredmények alapján a technológián alapuló szűrőkkel nemcsak növények termeszthetőek, de még a kívánt génkifejeződések is erősíthetőek. O’Connor úgy véli, a hagyományos, félig áteresztő napelemcellák túl sok fényt blokkolnak. A szakértő szerint a viszonylag magas hatékonyság és a hangolhatóság miatt a szerves cellákban komoly lehetőség rejlik. A vizsgált szűrők 12-12 szerves fotovoltaikus egységből álltak, ezek egyenként 20-szor 10 centiméteresek voltak. A cellákat egyetlen rétegként vitték fel a hordozóra. A szűrőket olyan dobozokra helyezték, amelyeket arra terveztek, hogy belsejükben klímakontrollált körülmények között növeszthessenek salátát. A ládákat úgy helyezték el, hogy azonos mennyiségű sugárzás érje őket. A csapat két kontrolldobozt is használt, az egyiken hagyományos üveg, a másikon pedig árnyékoló tető volt.

A növényeket transzkriptomikai technikákkal vizsgálták – a megközelítés lényege, hogy az RNS-átiratokat elemzik. A módszerrel a különböző sejtcsoportok génkifejeződését is összevethetik, ily módon pedig a kutatók úgy mérhették fel a saláták fontos módosulásait, hogy növekedésüket és méretüket nem kellett közvetlenül, részletesen tanulmányozniuk. Az adatokból kiderült, hogy a szűrők befolyásolták a növények fiziológiáját. A szakértők szerint a dobozokban eltérő növények tarthatóak, a termesztők ráadásul finomra hangolhatják, hogy a génkifejezés révén milyen karaktereket akarnak kihangsúlyozni. Az üvegház természetesen napelemként is funkcionálhat – érdemes azonban hozzátenni, hogy a technológia gyakorlati alkalmazásáig még sok fejlesztésre lesz szükség.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.