Napelem, kicsit másképp

Sokat és sokfélét hallottunk már a napelemekről,de íme a V3Solar forradalmi alkotása, a Spin Cell, ami új értelmet ad a napenergia hasznosításának.

“A cég egyméteres sugarú kúpban formálja meg a napelemet, melyben több száz, háromszög alakú cella található. A kúp napközben forog a tengelye körül, ezzel hűtve a felületet és biztosítva a sokkal hatékonyabb működést, írja a felsofokon.hu. A forgást a termelt energia egy részével biztosítják, de a V3Solar szerint ehhez a funkcióhoz elhanyagolható mennyiségű energiára van szükség. A síkfelületű napelem táblák egyik nagy hátránya ugyanis a folyamatos magas hőmérsékletnek való kitétel, ahol vagy hőálló anyagok felhasználására, vagy külön hűtés biztosítására van szükség. Azonos koncentrációjú besugárzás mellett a Spin Cellben nagyjából harmad akkora hőmérséklet tapasztalható, mint a sík napelemekben. A Spin Cell sokkal kisebb alapterületet foglal el, mint a sík napelemek és ennek köszönhetően nagymértékben csökkenthető a környezeti hatás is.  A kúpokat a kivitelező vállalat úgy helyezi el, hogy egyik se árnyékolja a másikat vagy akadályozza annak működését. A V3 azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy a jelentősen kisebb darabszámmal „drámaian csökkenthető a bekerülési költsége egy-egy napelem farmnak, így sokkal több beruházó számára lehet gazdaságilag életképessé tenni a projekteket”.A kúp teljesítménye 1 kW, és a forgás következtében 15%-kal hatékonyabb a sík kialakítású társainál.”

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.