Napelem látja el árammal a karcagi ovit

Karcagon a Madarász Imre Egyesített Óvodában szerelte be az E.ON Hungária azt a napelemtáblát, melyet a Balaton Sound-on meghirdetett játékkal, és az azt követő szavazás révén nyert el az intézmény.

Mától minden ovis „naposnak” érezheti magát a karcagi Madarász Imre Egyesített Óvodában. A polgármester, az intézmény vezetői és az E.ON képviselői ugyanis ünnepélyesen felavatták azokat a napelemeket, melyek mostantól árammal látják el az óvoda épületét. Idén, a Balaton Soundon hirdette meg az E.ON Hungária csoport nagyszabású játékát és a hozzá kapcsolódó szavazást. Az áram- és gázszolgáltató cég ugyanis azt vállalta, hogy ingyen szerel fel naperőművel valamilyen magyar közintézményt, ha a zenei fesztiválon kiállított E.ON Hajtóerőmű hintaszerkezetével termelt villamosenergia elér egy bizonyos mennyiséget. A bulizó magyar és külföldi fiatalok örömmel pattantak az E.ON Hajtóerőműre, utána pedig a társaság ügyfelei és facebookos követői több ezer szavazattal járultak hozzá a program sikeréhez. Végül a leadott voksok alapján a nyertes a karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda lett, ahol az engedélyeztetés és a szükséges körültekintő műszaki felülvizsgálat után beszerelték a fotovoltaikus paneleket, és a szükséges vezérlőberendezéseket. Ennek révén az ovi szinte teljes egészében megtakaríthatja éves villanyszámláját, ráadásul az E.ON tízéves garanciát vállal a mintegy 6kW-os rendszerre.

„Ez a projekt megtestesíti mindazt, ami az E.ON-nak fontos a világban és Magyarországon is:  gyerekek, a fiatalok oktatása, ismeretszerzésük támogatása. Fontos számunkra környezetünk megóvása, az innovatív megoldások alkalmazása a fenntartható környezet és fenntartható gazdálkodás érdekében.” – mondta el Egyházi Nikoletta az E.ON Hungária csoport szóvivője.

„Egy kisgyermek, aki életének korai szakaszában ilyen létesítményben nő fel, és megismerkedik az energia, a környezetvédelem, a takarékosság, vagy éppen a tudatos viselkedés fogalmával, az élete későbbi folyamán is egészen máshogy áll hozzá ezekhez a kérdésekhez, érteni fogja az összefüggéseket, hogy az ember és tevékenysége miként lehet okosan része a minket körbevevő világnak. Emiatt is örülünk ennek a beruházásnak.” – mondta Szarka Lászlóné, a Madarász Imre Egyesített Óvoda intézményvezetője. Amennyiben valaki saját erőből vásárolná meg a Karcagon működő rendszert, körülbelül két és fél millió forintos költséggel, és tíz éven belüli megtérüléssel számolhat, ugyanakkor lemondhat a villanyszámlák befizetéséről.

Ajánlott tartalom

Az Anker energiatárolója mindent tud, amire egy otthonnak szüksége lehet

Az Anker új akkumulátora minden egyben megoldás, egy teljesítménymodult, egy akkumulátormodult, egy napelemes invertert és egy energiagazdálkodási rendszert intergrál.