Napelem: magyar fejlesztés forradalmasíthatja az energiatárolást

A rendszer akár napelemekkel is kombinálható.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A magyarországi székhelyű Heatventors Kft. olyan nem gyúlékony hőenergia-tároló rendszert fejlesztett ki, amely a hagyományos tárolási technológiákhoz vagy víztartályokhoz képest akár 90%-os helymegtakarítást is lehetővé tehet – számol be a PV Magazine. „Hőtároló akkumulátorunk nagy, 30 kWh/m3 energiasűrűségű energiát képes tárolni” – mondta a PV Magazine-nak Christoph Thomas, a vállalat vezérigazgatója és alapítója. „Bármely épület hűtési és fűtési rendszerébe integrálható, ahol folyadék kering a rendszerben, ideális a nagy energiafogyasztású épületek, például szállodák, adatközpontok, kereskedelmi terek, orvosi létesítmények és irodák számára. Alkalmazható továbbá különböző folyamatokban, például borhűtés, kozmetikai termékek előállítása, valamint feldolgozógépek és kemencék hűtése során” – tette hozzá. A gyártó szerint a termikus akkumulátor napelemes rendszerrel kombinálva is használható, mivel képes tárolni a napelemek által termelt felesleges energiát, és akkor felhasználni, amikor arra a legnagyobb szükség van. „További előnye, hogy a napelem mellett is folyamatosan fenn tudjuk tartani a kívánt hőmérsékletet” – mondta Thomas.

A rendszer egy meg nem határozott típusú fázisváltó anyagon (PCM) alapul. A PCM-ek képesek nagy mennyiségű látens hőt elnyelni, tárolni és leadni meghatározott hőmérséklet-tartományokban. Az akkumulátor állítólag -30 és 120 Celsius-fok között hosszú ideig képes tárolni az energiát, mindössze napi 1-2%-os energiaveszteséggel. A Heatventors 10 kWh, 30 kWh és 60 kWh kapacitással kínálja a rendszert. Beltéren és kültéren egyaránt telepíthető, és egyszerűen csatlakoztatható bármilyen folyadékalapú hűtő- és fűtőrendszerhez. A vállalat szerint a rendszer várható élettartama több mint 10 ezer ciklus.

„Az akkumulátorunk jelentős energiamegtakarítást biztosíthat egy saját fejlesztésű vezérlőrendszer segítségével” – tette hozzá Thomas, aki szerint a vállalat már dolgozik egy új, 1,2 MWh-s változaton. „Jelenleg világszerte több mint 40 telepített akkumulátorral rendelkezünk olyan országokban, mint Magyarország, Portugália, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Omán” – mondta.

 

 

Kép: Heatventors

Ajánlott tartalom

Otthonfelújítási Program – Mik azok a kulcstermékek és miért fontosak?

A 2024 nyarán indult Otthonfelújítási Program nagyon jó lehetőséget biztosít az 1990 előtt épült lakóingatlanok háztulajdonosok számára, hogy állami támogatással javíthassák otthonuk energiahatékonyságát. Gyakran felmerül a programmal kapcsolatosan a „kulcstermék” kifejezés, ennek jártunk most utána.