Napelem – Ragyogó kilátások Magyarországon

Környezetvédelem, költségcsökkentés, tiszta energia ingyen – ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel csábítják a napelem-forgalmazó cégek a hazai kis- és középvállalkozásokat.

Pedig magas beruházási költségű, komoly utánajárást igénylő technológiáról van szó. De nagy valószínűséggel az, aki egyszer belevágott, csak azt bánhatja meg, hogy nem nagyobb teljesítményű rendszert telepített. A szűkülő piac és a súlyosbodó adóterhek mellett az egyre emelkedő rezsiköltségekkel, köztük az egyre növekvő energiaárakkal is szembe kell nézniük a hazai vállalkozásoknak. Az energiahatékonyság növelése, a fűtés, a szigetelés korszerűsítése mellett a megújuló energiaforrások kiaknázása is komoly lehetőségeket tartogat a kkv-k számára, hogy csökkentsék költségeiket. A megújulók közül a napenergia dicsekedhet a legnagyobb potenciállal talán. Számos előnye van: nem fogy ki, nem kell szállítani, és árát a mindennapi piaci folyamatok sem befolyásolják. Nagy hátránya viszont, hogy a termelése nem egyenletes, erősen függ az időjárási tényezőktől, s meglehetősen drága beruházás a forráshiánnyal küzdő magyar vállalkozások számára.

– Megéri – összegezte egy szóban a Piac & Profit kérdésére Nagy Norbert, a MANAP Iparági Egyesület tagja. – A beruházási költség viszonylag magas, viszont a kkv-k számára a pályázati lehetőségekkel együtt a megtérülési idő még rövidebb is, mint például egy lakossági pályázatnál. A szakértő szerint egy öt főt foglalkoztató átlagos magyarországi kisüzem villamosenergia-fogyasztása az 1000 kilowattórát is elérheti havonta, ami megközelítőleg 50 ezer forintos villanyszámlát jelent. Ezt a fogyasztást egy 10 kilowattos napelemrendszerrel teljes egészében ki lehet váltani. A 60-70 négyzetméter területű rendszer kiépítése 4-6 millió forintba kerül, ami a mai energiaárak mellett tíz év alatt térül meg.

– A kiépítés módjától és a napelemek fajtájától is függ, hogy mennyibe kerül a befektetés. A legolcsóbb kínai napelemmel például már négymillió forintból is ki lehet hozni egy tíz kilowattos rendszert – tájékoztatott Nagy Norbert. – Ha nem tetőre telepítjük, akkor wattonként 600 forintra is felkúszhatnak a költségek, ha pedig jobb minőségű, nagyobb teljesítményű rendszert tervezünk, az összeg még magasabb lehet. A megtérülési idő – a finanszírozás módja és a kiépítés esetleges pluszköltségei miatt – reálisan 10-12 év. A szakember tájékoztatása szerint a MANAP által tömörített cégek teljes körű szolgáltatást nyújtanak, azaz a pályáztatásban, az engedélyeztetésben és a kivitelezésben is segítenek a megrendelőnek. A leginkább időigényes a finanszírozás megoldása: hazánkban a cégek 95 százaléka pályázati forrást is igénybe vesz a beruházáshoz, önrészét pedig valamilyen hitelkonstrukcióban finanszírozza. Több hónapot vehet igénybe az engedélyeztetési eljárás is.

Napfényes hűtőház
– A gyermekeimre is gondolnom kell – indokolta az átállást megújuló energiaforrásokra Keczkó Péter, a Penta Familia Zöldség-, Gyümölcstermelői Értékesítő Szövetkezet igazgatója. A túlnyomórészt gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó cég Nagycserkeszen található négyszáz négyzetméteres alapterületű hűtőházát tavaly szerelték fel napelemekkel.

– A beruházásnál több költségcsökkentő tényezőt vettünk figyelembe. A húsz megawattos rendszer a teljes energiafogyasztásunknak elvileg a kétharmadát fedezi, a gyakorlatban azonban akkor termeli a legtöbb áramot, amikor arra szükségünk van, azaz, amikor a nap a legerősebben süti a hűtőházat – mondta a cégvezető. A kiépített napelemrendszer kialakítása során a hűtőház déli oldalát látták el 32 fokban döntött acélszerkezetes féltetővel, amelyen a napelemek töltik be a födém szerepét. – Két legyet ütöttünk egy csapásra. Az áramtermelés mellett a napelem árnyékoló funkciót is betölt, és szert tettünk egy fedett tárolóterületre is – magyarázta az igazgató.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Bevizsgálták a LED-lámpákat, mutatjuk az eredményeket

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma tízféle LED-lámpa kezdeti fényáramát vizsgálta, ebből kiderült, hogy az árucikkek mindegyike eleget tett a fényáramra előírt követelményeknek, és megfelelt a csomagoláson feltüntetett paramétereknek.