Napelem szabadalmak miatt mentek bíróságra a nagy napelemes cégek

Vajon mit is jelent az, hogy jogi úton, bíróságon mennek egymásnak a napelemgyártók? Ez milyen hatással lesz majd a napelemes piacra? Mit érzékelnek ebből majd a vásárlók? 

Ahogy tapasztaljuk is, a napenergia hasznosításának tendenciái a korábbi becsléseket mind-mind túlszárnyalták. Hihetetlen népszerűvé vált a lakosság körében, ezért a napelemgyártók is igyekeztek minél nagyobb piacot megkaparintani maguk számára. Ezt pedig elsősorban úgy érhették el, ha időről-időre egyre újabb, innovatívabb és nem mellesleg olcsóbb, de megbízható minőségű termékeket kínáltak vásárlóik számára. Éppen ezért nem is csoda, hogy az iparágban kiemelt szerep jutott a szellemi tulajdonjogok védelmének, sőt a szabadalmak használati jogáért nem ritkán bíróságig is eljutott néhány ügy.

MILYEN ÜGYEK KEREKEDTEK EDDIG A SZABADALMI KÉRDÉSEKBŐL?

Az egyik ilyen legfelkapottabb vitát a dél-koreai Hanwha Q Cells kezdeményezte szabadalomsértés okán. A gyártó közel két éve indított pereket a konkurens kínai Longi Solar, Jinko Solar és a norvégiai székhelyű REC ellen. Ezeket a bírósági eljárásokat Németországban, az USA-ban és Ausztráliában kezdeményezte, melynek kiindulási alapja az, hogy a Hanwha Q Cells álláspontja szerint riválisai megsértették szellemi tulajdonjogait, amikor is a szabadalmi oltalom alatt álló úgynevezett passziválási technológiáját saját napelemeikben jogtalanul felhasználták.

A dél-koreai cég még 2014-ben vásárolta fel a német Q Cells napelemgyártó céget, és még ugyanebben az évben szerezte meg a szabadalmi jogokat. A vita tárgyát képező technológiát már 2012 óta használták és építették be több milliárdnyi napelemcellába, így kérdéses, hogy ez valóban a Hanwha tulajdonának tekinthető-e. A dél-koreai napelemgyártó a konkurensek által alkalmazott technológiát részletes vizsgálatoknak vetette alá, és arra jutott, hogy számos területen egyezést mutatnak az alperesek termékei. A per elindításával a napelemgyártó célja az volt, hogy a Jinko Solar és a REC termékeinek beáramlását megakadályozza Németországba, valamint az, hogy gátat szabjon a Longi piaci térnyerésének az USA-ban és Ausztráliában.

MI LETT A PEREK EREDMÉNYE?

A pert illetően eltérő állásfoglalást adtak a szakmai szervezetek. A tengerentúlon Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (ITC) elutasította a keresetet, valamint a Szabadalmi és Védjegy Hivatal (USPTO) ugyan még nem jogerősen, de megállapította, hogy a Hanwha Q Cells tulajdonában lévő szabadalmak jórésze nem is szabadalmaztatható, mivel a hivatal megállapítása szerint azok a szilícium-napelem alapvető építőelemeit képezik. A döntést természetesen a Hanwha Q Cells nem fogadta el és fellebbezést nyújt be.

A német bíróság az említett két szervezettel szemben 2020 nyarán helyt adott a Q Cells álláspontjának, és megállapította, hogy az alperesek jogtalanul építették be a Q Cells szabadalmaztatott technológiáját egyes termékeikbe. Ezzel pedig megsértették az EP 2 220 689 számú európai szabadalom („689 szabadalom”) német szekcióját. A bírósági ítélet alapján betiltásra kerültek a nem Q Cells szabadalom alatt készült termékek németországi értékesítése és exportja. Sőt a már forgalomban lévő és telepített napelemek esetében visszahívási és megsemmisítési kötelezettséget rótt ki a konkurensekre a 2019. január 30-tól árusított napelemekre.

Természetesen ez ellen a döntése ellen a Longi Solar élt a fellebbezés lehetőségével. Az ismételt tárgyalást várhatóan 2021. április második felében tartják majd. Az fellebbezéshez vélhetően a Jinko Solar is csatlakozik majd. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a REC csoport a saját szabadalmainak védelmében egy éve a Hanwha egyik kínai leányvállalata ellen indított szabadalombitorlási pert, amire a dél-koreai gyártó egy viszontkeresettel válaszolt.

A pv magazine szerint a jogi vita még hosszú ideig elhúzódik, de nem kell aggódni a kitűzött klímacélok így sincsenek veszélyben. Tudni érdemes, hogy az ilyen jellegű peres ügyek nem csak a napelemes iparágat jellemzik, hanem bármely műszaki területet. A napenergia piaca rendkívül gyorsan fejlődött világméretű iparággá, így érthető, hogy nagy harc folyik a gyártók között a minél nagyobb piaci részesedésért. A cél viszont közös marad, ami nem más, mint a tiszta energia termelése és a bolygó védelme!

 

Képünk illusztráció.

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.