Vége az európai napelemgyártásnak?

Már csak “szellem” kapacitások vannak az EU-ban – fogalmazta meg szomorúan összegzését a legnagyobb európai napelemes szervezet, a Solar Power Europe.

Tovább zuhant 2016-ban az európai napelemgyártás, a papíron lévő kapacitások is már 6,7 GW-ra estek vissza.
A grafikonon a sötétkék oszlop az elvi gyártási kapacitás az EU-ban, a világoskék pedig a valóban Európában legyártott napelemek mennyiségét jelöli GW-ban.  A valós gyártás közel 16%-kal esett 2015-höz képest a tavalyi év folyamán. Az a kapacitás kihasználtság még drámaibban, 46%-ról 40%-ra esett. Az európai cellagyártás még kisebb, mint a modul gyártás, tavaly és 2015-ben is 1,8 GW volt. Összehasonlításul, tavaly a legnagyobb kínai gyártó több, mint kétszer annyi napelemet gyártott le egyedül, mint az összes még meglévő európai gyártó. Több ok is áll a hanyatlás mögött, a jelentés szerint: egyrészt az Európában visszaeső kereslet, továbbá hogy a helyi gyártók mérete túl kicsi a versenyképességhez, és főként, hogy a kínai-EU dömpingeljárás miatt, ami a cellákat is érintette, az európai gyártók el lettek vágva az olcsó alapanyagoktól is, írta a napelem.tumblr.com.

Ajánlott tartalom

Hogyan érdemes optimalizálni az agrárvállalatok energiafelhasználását?

Nemcsak a takarmányra igaz, hogy az a legolcsóbb, amit mi magunk termelünk meg, ugyanez érvényes a villamos energia előállítására is.