Magyarország több mint 400 MW napelem kapacitást helyezett üzembe 2018-ban

2018 rekordévet jelent az ország napenergia fejlesztéseit illetően.

A tavalyi év során a bővítések többsége – 320 MW – a KÁT (Kötelező Átvételi Tarifa) rendszeren keresztül lépett be, de további 90 MW nettó elszámolásos rendszer formájában jelentkezett. Magyarország teljes fotovoltaikus kapacitása 2018-ban elérte a 700 MW-ot. A Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP) elnöke, Szolnoki Ádám által a pv magazine felé közölt adatok szerint tavaly a Magyarországon telepített napelem kapacitások együttesen meghaladták a 700 MW-ot. Szolnoki szerint a tavalyi év rekordot képvisel az ország napelem telepítéseit tekintve, 410 MW új kapacitást helyeztek üzembe. Ezen belül körülbelül 320 MW az ország KÁT (Kötelező Átvételi Tarifa) rendszeréhez csatlakozott az 50 és 500 kW közötti tartományba eső projektekkel, míg a maradékot nagyobb rendszerek teszik ki. További 90 MW új kapacitás – jelezte Szolnoki – a nettó elszámolásos rendszerbe került, ezek mérete nem haladja meg az 50 kW-ot. A társaság elnöke azt mondta, hogy a KÁT (Kötelező Átvételi Tarifa) rendszerben jóváhagyott 2 GW-os projektek 90%-a, amelyeknek a jelentkezési határideje 2016 végén járt le, jó kilátásokkal rendelkezik a rendszerhez csatlakozást illetően, mivel a tavalyi építési határidőket másodszor is meghosszabbították, ezúttal 2021-ig. Szolnoki arra számít, hogy a következő egy éven belül várhatóan 400-600 MW új fotovoltaikus kapacitás telepítésére kerül majd sor, ezek többsége a KÁT rendszer része lesz. Azt mondta, hogy az év második felében sor kerülhet az ország első ipari léptékű megújuló energia árverésére. A közbeszerzési eljárások Magyarország Metár megújuló energia programjának részét képezik – amelyet az EU 2017-ben hagyott jóvá.

A rendszer bővítésére májusban került sor, hogy lezárják a méret szerint az 50 és 500 kW közötti tartományba eső napelem projekteket. Ennek eredményeként a projekt fejlesztők elkezdhetik a projektek átalakítását a KÁT rendszerről az új METAR-KÁT rendszerre, közölte akkor a fotovoltaikus társaság.
Magyarország Nemzeti Megújuló Akciótervének célja, hogy a következő évre az ország áramigényének 14,65%-át megújuló forrásokból fedezhessék. Az ország továbbra is jelentős mértékű importra szorul elektromos energia vonatkozásában. 2014-ben Magyarország energia igényének mindössze 35%-át fedezte a hazai termelés, írta az mnnsz.hu. 

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.