Svédország napelem forradalmat tervez

Bár Európa északi részében a napelem mindig a szél és a vízenergia árnyékában fog maradni, egy ambiciózus napelem telepítési terv Svédországot 2040-re a gigawattos klubba emelheti.

Az Európa északi részén elhelyezkedő, télen alacsony vagy nulla nap besugárzási értékekkel rendelkező, számos felhős nap által borússá tett Svédország mindezektől függetlenül lelkesen igyekszik munkára fogni a napenergiát, hogy segítsen kivezetni a szenet energia rendszeréből. A svéd energiaügyi hatóság, az Energimyndigheten közzétett jelentésében öt forgatókönyvet vázolt fel a fosszilis tüzelőanyagok mellőzésével előállított elektromos áram elérésére. A szél- és a vízenergia járnak majd az élen, de a tisztviselők megvizsgálták a napenergia létjogosultságát is. A kormányzati szerv azzal számol, hogy 2045-ben Svédország körülbelül 160 TWó energiát fog előállítani, emellett éves szinten nettó 20 TWó-t fog exportálni. A jelentés szerint vízenergiából hozzávetőlegesen 70 TWó áll majd rendelkezésre, a fontosabb változók a szárazföldi és a tengeri szélenergia projektek, illetve a kapcsolt és a napelemes energiatermelés. A leginkább a szélenergiára támaszkodó forgatókönyvek esetében a napenergia hozzájárulása az 5 TWó tartománytól kezdődne, míg a napelemek szempontjából leginkább ambiciózus kilátások a 25 TWó szintet tűzik ki célként. Svédország naposabb déli része jelenleg körülbelül 411 MW napenergia kapacitással rendelkezik, és ezt a számadatot kellene több mint 20 GW-ra emelni – ahhoz, hogy az ország 2040-re beléphessen a gigawattos napenergia klubba – a legmerészebb, 25 TWó napenergia forgatókönyv megvalósításával.

Átalakulásos változás

Azonban egy ilyen eredményhez napenergia forradalommal kell tervezni. Az Engergimyndigheten számítása szerint Svédország jelenlegi egy főre eső napelem kapacitása 23 watt, míg a napelemek terén úttörő Németországban az egy főre jutó adat elérte az 500 wattot 2017-ben. A 20 GW-os piac eléréséhez 2040-ig minden svédnek 2,5 kW napelemet kéne telepítenie. Még a hatóság által tanulmányozott a legszerényebb, 5 TWó napelemes forgatókönyv is jelentős növekedést igényelne a svéd napelemek piacán. Mivel Svédországban a hatalmas naperőmű parkok létesítése jelentős ellenállásba ütközik, jórészt a lakóépületekre valamint a kereskedelmi és ipari létesítményekre hárulna a napelemek bármely fejlesztése. Az Engergimyndigheten azt javasolta, hogy az új épületek esetében tegyék kötelezővé a napelemek alkalmazását, ez hozzájárulhatna, hogy az ország elérje a napelemek 30%-os részarányára vonatkozó célkitűzést.

A hatóság azt is megjegyezte, hogy a napenergia szélenergiával szembeni előnyei, konkrétan a szükséges befektetés mértéke és a továbbítási és infrastruktúra kiépítési költségek legyőzhetik az ellenállást a lakott területek közelében. Természetesen a lakóépületeken elhelyezett napelemek tovább növelhetik ez utóbbiak presztízsét. Az Energimyndigheten azonban felhívta a figyelmet, hogy Svédországban a napenergia előállítása drágább, mint a szélenergiáé. Az elektromos áram magasabb fajlagos költségén túl, a napenergia esetében nagyobb igény merül fel a hálózat kiegyensúlyozása és rugalmassága terén, ez is gyakran költséges. A szerzők úgy becsülték, hogy Svédországban körülbelül 10% a megújuló energiák részaránya, ezt a számot kell 40-50%-ra feltornázni. Azonban attól függetlenül, hogy Svédország melyik utat választja, láthatóan ígéretes jövő áll a napelemek előtt, írta a mnnsz.hu.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.