Mi befolyásolja a napelemek termelését?

Az amerikai nyugati part történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája immár az áramtermelésben is érezteti hatásait.

A vastag füstfelhő és a panelekre lerakódó hamurétegek csökkentik a kaliforniai napelemek hatékonyságát – számol be a KQED. A Kaliforniai Független Rendszerirányító (ISO, California) számításai alapján a jelenség hatására nagyjából 20 százalékkal csökkent a megtermelt energia mennyisége. Severin Borenstein, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem Energetikai Intézetének igazgatója szerint a legtöbb nagy napelemes hálózat a sivatagban található, ahol kevésbé magas a füst koncentrációja, ennek ellenére a füst és a hamu terjedése jelentősen befolyásolhatja a napelemes rendszereket. Bernadette Del Chiaro, a kaliforniai napenergia-szövetség ügyvezető igazgató a problémák ellenére megvédte a napelemeket, mint mondta, hiába a sötét, narancssárga égbolt, a panelek így is képesek a szükséges energia legalább 80 százalékát létrehozni. Del Chiaro hozzátette, a hideg időjárás miatt az emberek ráadásul az elmúlt napokban kevesebbet használják a légkondicionálókat, ezzel együtt az pedig energiaigény is csökkent.

Kaliforniában az áram előállításában egyre nagyobb szerep jut a nap- és a szélenergiának. A rendszert az utóbbi időkben sok kritika érte, mivel a nyári hónapokban a termelés nem volt képes kielégíteni az igényeket, így az államban több rövidebb, tervezett áramkimaradás is volt. A szakértők egy része úgy véli, hogy ezt nem a megújuló energia kiszámíthatatlansága, hanem a rossz tervezés idézte elő.

Borenstein szerint a hálózat teljesítményét a naplemente előtti órákban jelentkező csúcsigény alapján határozzák meg. A probléma akkor kezdődik, amikor a nap már lement, az igény pedig csak kevéssé, míg az utánpótlás jelentősen visszaesett. A szakértő úgy gondolja, megfelelő tervezéssel mindez áthidalható lenne. További megoldást jelenthet, ha jobban kiépítik az államban a megújuló kapacitást, az energiatárolás pedig fejlesztik, sok otthoni felhasználó ugyanis képtelen a napelemek által termelt energia hatékony elraktározására.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épült Szeged határában

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.