Napelemek a milánói Scala új sztárjai

Zéró emissziós évadnyitóra készülnek a Scalában: napelem és kerékpár ad energiát a milánói operaház évadát szerda este megnyitó Don Giovanni című előadáshoz.

Mozart operája egyáltalán nem fogja szennyezni a levegőt: immár a második éve, hogy kívül-belül zöldenergia világítja és fűti majd a Scala épületét a hagyomány szerint a Milánót oltalmazó Szent Ambrus ünnepén – december 7-én – rendezett jeles zenei, kulturális és társadalmi eseményen. Az évadnyitó előadáshoz szükséges energiát biztosító napelemekkel közel hatvannyolc tonna szén-dioxid kibocsátását takarítják meg – vált ismertté. A Scala büszkén viseli a legelső “zéró emissziós színház” címét – írta a milánói sajtó, emlékeztetve arra, hogy a nem környezetszennyező energiát a városi Edison cég szolgáltatja. Az Edisonnak köszönhető, hogy a Scala már 1883-ban a villanyárammal működő első színház volt: akkor 2280 lámpa világította meg színpadot és nézőteret. A szén-dioxid-kibocsátás ellen a milánóiak is tehetnek: a Scala előtti téren négy kerékpár hajtotta áramfejlesztőt állítottak fel. Aki nemcsak az operát, hanem a tiszta levegőt is szereti, Mozart muzsikáját hallgatva tekerhet és termelhet energiát a szmoggal teli olasz nagyvárosban – írták az újságok.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.