Napelemek éltetik a Cunami-házat

Amikor az indiai Neyyar folyó vize kilép a medréből, a cunami-ház falain belül tartózkodó látogatók biztonságban tudhatják magukat.

A Friday’Place nevű, pálmaligetek közt fészkelő minimalista öko-üdülőhelyet alkotó zen menedékek egyik tagja egy saját sziget tetején csücsül, és majdnem úgy néz ki, mint egy viharral dacoló hajó. A nyaralóhely a cunami-házon kívül –amit nászutas lakosztályként használnak- négy szelíd tikfa nyaralóval büszkélkedhet. Az üdülőhelyet úgy építették meg, hogy minden szállást saját csatorna vesz körül, ezzel biztosítva az intimitás fenntartását és a környezetbe való lehető legkisebb beavatkozást egyaránt. A környezetbarát szempontok figyelembe vételével, az egész építkezéshez keményfát, valamint helyben termő és évente megújuló pálma szalmát használtak. Az egész üdülőhely napelemmel működik, illetve a világítás és a ventillátorok ésszerű felhasználásával minimalizálni tudják az energiakiadásokat. A tiszta víz ellátást bio-elektromos erőmű biztosítja, míg a fürdéshez használt vizet közvetlenül a csatornából szivattyúzzák és szűrik meg. Ha a vendégek megéheznek, a helyi piacról naponta szállítanak biotermékeket, és gyakran a különböző pálmafa hulladékokkal táplált nyílt tűzön, szabadtéren készítik el az ételeket.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.