Napelemek és energiatároló, érdemes telepítenem?

Hollandiában gyorsan terjednek a tetőre telepített napelemek, az otthoni akkumulátorok viszont kevésbé népszerűek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A holland Eneco energiaszolgáltató a Charged helyi energiatároló-gyártóval együttműködve új módszerrel kísérletezik, hogy csökkentse a hálózatra nehezedő nyomást – számol be a PV Magazine. A cél az, hogy a fix és változó szerződéssel rendelkező ügyfelek otthoni akkumulátoraiban tárolt, napenergiával termelt áramot is hasznosítsák. Hollandiában a háztetők több mint 25 százalékán megtalálhatóak a napelemek, az ilyen fotovoltaikus rendszerek az ország több mint 20 gigawattos napenergia-kapacitásának nagy részét teszik ki. A lakossági akkumulátoros rendszerek elterjedése ugyanakkor elmaradt, ami problémát okoz a hálózat számára. Ennek hátterében részben az ország nettó mérési rendszere áll, amely díjazza a saját termelésű napenergia hálózatba való betáplálását, és ezzel elriasztja a lakossági fogyasztókat attól, hogy összehangolják termelésüket és fogyasztásukat. Amint arról a holland parlament az év elején, egyévnyi vita és tárgyalás után döntött, a mostani rendszert 2026 végéig fenntartják. Ennek ellenére a holland Eneco közműszolgáltató szerint egyre többen választják az otthoni akkumulátorokat. A megoldással a lakosság napközben tárolhatja a saját napenergiáját, és este felhasználja azt, ami lehetőséget teremt az elektromos hálózat tehermentesítésére.

Az Eneco a közelmúltban partnerségre lépett a Charged helyi energiatároló gyártóval, hogy kipróbálja az otthoni akkumulátorokból származó energia felhasználását fix vagy változó villamosenergia-szerződések keretében. A kísérlet várhatóan hozzájárul az elektromos hálózat stabilitásához, emellett a fogyasztók számára pénzügyi előnyt biztosít. Eddig csak a dinamikus villamosenergia-szerződéssel rendelkező fogyasztók használhatták az akkumulátort az elektromos hálózat tehermentesítésére. Az új teszt lehetővé fogja tenni, hogy a fix vagy változó szerződéssel rendelkező fogyasztók is megtehessék ezt. Ennek köszönhetően az ügyfelek az akkumulátor vételára után áfa-visszatérítést is igényelhetnek, ami vonzóbbá teheti a beruházást.

Kép: Sonnen

Ajánlott tartalom

Kiderült mennyit termel 31 év után a napelemes rendszer!

Franciaország legrégebbi fotovoltaikus rendszerének tesztjei kimutatták, hogy a napelemmodulok 31 év után is a kezdeti teljesítményük átlagosan 79,5%-át képesek biztosítani, ami meghaladja a gyártók által ígért értékeket.