Napelemek fővárosa lesz Szeged

Több mint 2.700 napelem kerül a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) épületeire, az uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően az intézmény éves 10 GWh villamosenergia-igényének 7 százalékát állítják majd elő megújuló forrásból.

Az SZTE épületeire idén telepítendő napelemekkel csaknem megduplázódik a hazai fotovoltaikus kapacitást, amely névleges teljesítménye a 2010-es adatok szerint 0,8 MW – mondta Bencsik János, klíma- és energiaügyi államtitkár az SZTE nyertes infrastrukturális pályázatait bemutató sajtótájékoztatón. Hozzátéve: az új berendezések névleges kapacitása több mint 0,6 MW lesz. Az országban egyedülálló, 880 millió forintba kerülő beruházással modellezik azt is, hogy a napelemek elhelyezése miként javítja a huszonnégy épület árnyékolását, és mennyire csökkenthető így a klímatizálás energiaigénye. Ha a szegedi beruházás – mellyel éves szinten több mint 2 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el – a következő két-három esztendőben jól működik, további állami és önkormányzati intézményeknél is lehet hasonló fejlesztésekben gondolkodni – közölte a politikus.

 
Szintén uniós támogatással újulhat meg az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának biológiai épülete is. A jövő nyárra 360 millió forintból elvégzik a 35 éves épület hőszigetelését, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a hűtési, fűtési és világítási rendszert. Bencsik János hangsúlyozta: a jelenleg formálódó 2030-ig szóló energiastratégia szerint az ország energiafelhasználása a következő húsz esztendőben csupán 5-6 százalékkal emelkedhet, lényegében arra a szintre, amekkora a gazdasági válság előtt volt. Ez csak akkor teljesíthető, ha jelentős energiahatékonysági és energiatakarékossági fejlesztéseket sikerül végrehajtani. A legnagyobb, mintegy 30 százalékos megtakarítás az épületek korszerűsítésével érhető el. Ezen a téren az államnak jó példát kell mutatnia, saját magán kedve a takarékoskodást, ezért az Új Széchenyi Terv részeként több egészségügyi és felsőoktatási intézmény energetikai korszerűsítése kezdődött el – közölte az államtitkár.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.